Hjem BLOGGING & KARRIERE ER DET SNYD AT KØBE SIG TIL SUCCES PÅ INSTAGRAM?

ER DET SNYD AT KØBE SIG TIL SUCCES PÅ INSTAGRAM?

af Frederikke Egel

Udledt af et par andre gode blogindlæg omkring selvsamme emne (find indlæggene i bunden) vil jeg gerne knytte et par ord til tendensen med at købe følgere på Instagram, samt hvorfor det er ‘så stort et problem’. Du tænker måske: “Hvorfor kan du ikke bare være ligeglad“. Eller også tænker du: “Yes, endelig kommer der fokus på den pinlige og socialt forstyrrende trend, der gerne må stoppe“. Either way, så vil jeg gerne bruge mit lille og beskedne talerør til at sættes fokus på faktorer, der har indflydelse på mit liv. Mit erhverv. Og det har dette. I den grad.

For to år siden slettede Instagram alle falske profiler, købte følgere og spambrugere for at rydde op og skabe et realistisk og reelt online univers bygget op omkring dét at følge sine venner, idoler og inspirationskilder. I løbet af de sidste to år er der dog kommet utallige falske (omend meget realistiske) profiler tilbage, og ca. 30% af alle brugere på Instagram er inaktive. 30%!!! Nuvel, jeg kender selv mange almindelige mennesker, der har en profil, men ikke selv bruger den aktivt, hvorfor de uskyldigt vil indgå i den procentdel, men langt størstedelen af den procentdel er falske profiler oprettet, fordi dét at købe sig til følgere har skabt en forretning qua iveren efter at have et højt følgerantal stående på ens profil.

Jovist, det er da smart, at man med få klik og et par hundrede kroner kan hjælpe sine følgere lidt på vej, når de har svært ved at finde ens profil. Det ser da pisse fedt ud, at der står 50k på ens profil. Det kan jeg da godt se. Jeg kan godt se, at man får lidt streetcredit, når man skal oplyse sit Instagramnavn til nye bekendtskaber, og at man så har hele Faaborg-Midtfyn kommunes indbyggertal stående som ens fans. Og jeg kan godt se, at det potentielt skaber mere opmærksomhed omkring dig fra virksomheder og firmaer, der vil sende dig gratis ting, som du kan yde gratis arbejde for at markedsføre overfor dine “robotfølgere”. Jeg kan godt se det. Det hele. Det er smart. Men er det nu også det? På den lange bane?

Hvorfor skal man ikke købe følgere?
En ting er at det, i min øjne, er pinligt at ty til den slags falsk markedsføring af sig selv, men derudover skader det et marked, der er stigende indenfor markedsføringsmuligheder, som nogle af os lever af:

  • Det er svært for virksomheder at skelne mellem reelle influencers og falske ‘influencers’, hvilket får dem til at søge andre markedsføringsveje for ikke at begå fejl. Det vil vi ikke have! Endelig ser virksomhederne potentialet i autentiske og realistiske influencers, og det skal fake profiler ikke ødelægge.
  • I forbindelse med samarbejder forventer virksomheder en form for handling fra influencerens følgere enten via salg eller øget kendskabsgrad til brandet. Det får de ikke, hvis følgerne er robotter eller inaktive profiler, der ikke interagerer. Igen, det skader forholdet og troværdigheden mellem virksomheder og influencers.
  • Det skader generelt hele online mediets troværdighed. Én ting er de mange redigeringsmuligheder der gør ‘ægtheden’ tilsløret, men hvis man heller ikke kan regne med, at ens følgere er ægte, så er der ikke meget troværdighed i den mulighed.
  • Det skaber et misvisende billede af, hvad det vil sige at være populær. Særligt for unge mennesker, der tror, at det er nødvendigt at have mange følgere for at være god nok. Her er man nødt til at kigge på forskellen på ‘almindelige’ mennesker og ‘offentlige’ mennesker, da følgerforskellen vil have betydning af dette.
  • Det skaber en kædereaktion af flere brugere der køber, fordi man er bange for ikke at kunne følge med.
  • De falske brugere gør intet godt for din profil. Et højt antal likes og kommentarer som “beautiful”, “Love your page” eller “follow4follow” er ikke godt for et stærkt brand.
  • Det skader os andre, der har fået et realistisk antal følgere på reel og naturlig vis. Vi prissættes efter vores følgertal, når vi skal samarbjede med folk, hvorfor det vil skab splid i konkurrencen, hvis 10-20k lige pludselig er ‘lidt’ følgere, fordi man kan købe sig til 50-100k.
  • Det er en usund tendens og spild af penge, at man skal betale sig for at opnå succes. Arbejd for det!

Virksomheder, PR bureauer og andre almindelige mennesker er heldigvis blevet meget mere obs på at tjekke, hvilke følgere en influent har for at se, om størstedelen er profiler med 10 kattebilleder, der følger 7000 mennesker og selv har 21 følgere. Ja, det er en fake profil.

Hvad hvis de fake profiler selv følger en?
Jeg ved godt, at man ikke selv er herre over, hvem der følger en, hvis man har en offentlig profil, og mange gange vil man få besøg af fake følgere, der kommer umotiveret ind på din profil og søger din opmærksomhed – måske i håbet om at lokke dig til at købe følgere. Det er der ikke så meget at gøre ved. Personligt anmelder jeg omkring 10 falske profiler HVER DAG, som går ind og følger mig. Jeg vil ikke have dem! Men det er ikke alle, der gider gå så aktivt ind i kampen. Men det hele bunder i handlingen om aktivt at gå ind og betale sig for at få flere følgere, likes, kommentarer for at fremstå mere attraktiv. Det er en ærgerlig tendens, det er misvisende og vigtigst af alt, så er det ikke rigtige følgere, så det vil være forkert af folk at føle sig populær, som et bedre mennesker, som et idol, samarbejdspartnere, eller hvorfor man nu gør det. For det er ikke ægte. Det er snyd. Og du snyder dig selv. Og en masse andre mennesker. Og det her er ikke for at hænge nogen ud eller pudse min egen glorie. Der er ikke noget af pudse! Det er ikke flot, at jeg ikke har købt mine følgere. Det er nedern at folk har!

Så for at svare på indlæggets titelspørgsmål; Ja! Det er snyd at købe sig til succes på Instagram. Og alle andre steder. For det er ikke legit. Ligesom det er snyd at købe sig til en god eksamensbesvarelse, der afføder en god karakter, som man ikke selv har fået. Man skal opnå succes, fordi man har fortjent det. Og arbejdet for det. Eller hvad synes I?

Læs Katjas indlæg her. Læs Sidsel & Lasses indlæg her. (PS: Jeg kan dog ikke anbefale den app, der henvises til, da den er misvisende og ikke heeeelt opdateret.) Læs Marias indlæg her.

You may also like

2 kommentarer

Rikke 30. november -0001 - 0:00

Jeg kan godt se din (og de andre bloggeres pointe) og jeg er helt enig. Jeg synes dog det er ærgerligt, hvordan i sætter antallet af Instagram følgere = succes. Det er sikkert sådan “gamet” er i “bloggerverdenen” – det ved jeg ikke noget om. Men jeg håber ikke, at piger som ser op til jer får mindreværdskomplekser, hvis de ikke har mange følgere eller ikke får mange likes. Igen, jeg er helt enig i problematikken, men jeg synes det er et ærgerligt ordvalg.

Svar
Melissa 30. november -0001 - 0:00

Apropos “narcissistiske og egoistiske bloggere” ….. Synes det er lidt ærgerligt, at så mange af jer bloggere har så travlt med at råbe op om de betalte Instagram følgere. Det virker enormt navlepillende. Og så er det også hamrende uinteressant. Hvorfor ikke fokusere energien på at gøre din egen account eller blog endnu bedre end den er i forvejen?! Vi “normale” mennesker er relativt ligeglade med, hvem der køber følgere og hvem der ikke gør. Det er ikke derfor, vi er her. Tag snakken internt med hinanden og brug hellere din tid på at lave reelt indhold i stedet. Indlægget her bunder jo i en irritation over, at andre tager “dine” betalte jobs, (hvilket jeg da godt kan forstå er irriterende). Men jeg tvivler altså stærkt på, at du oprigtigt tager emnet op, fordi køb af følgere skader unge menneskers selvtillid? Alle de filtrer bloggere lægger på deres billeder er jo ikke ligefrem med til at give et realistisk billede af, hvordan normale mennesker ser ud. Paradoksalt nok tror jeg, at netop du (og mange andre bloggere) skaber et enormt pres på unge mennesker, når I redigerer jeres billeder, fordi jeres billeder bliver en del af unge menneskers forståelse af, hvordan man skal se ud for at være populær. Og netop dét tror jeg har langt større betydning for unge end en account med betalte følgere…. just saying

Svar

Skriv en kommentar