Hjem BLOGGING & KARRIERE (MIN) UDDANNELSE, KARAKTERER, FREMTID + VIDEO

(MIN) UDDANNELSE, KARAKTERER, FREMTID + VIDEO

af Frederikke Egel

FØLG MIN YOUTUBE HER

For en lille måneds tid siden gav jeg jer muligheden for at stille mig alle de spørgsmål, som I måtte ligge inde med hvad angår uddannelse – herunder min egen uddannelse og mine tanker bag. Dem har jeg nu samlet i et indlæg og besvaret så godt som muligt. Foruden indlægget har jeg også besvaret de fleste af spørgsmålene i en video, hvis I hellere (eller måske også) vil lytte frem for at læse.

Såfremt I skulle ligge inde med flere spørgsmål eller har nogle opfølgende til mine svar, så er I velkomne til at stille dem i dette indlæg, og så kan det være, at jeg laver et pt. 2 indlæg.

Læs også: Min uddannelse: det har jeg læst

HVORFOR VALGTE DU LIGE NETOP DEN UDDANNELSE? OG HAR DU FORTRUDT?
Kort fortalt var det den eneste uddannelse, jeg søgte, fordi det var den eneste uddannelse, jeg fandt rigtig relevant for mig. Jeg kiggede på de forskellige universiteter flere gange, for jeg vidste godt med mig selv, at jeg var nødt til at læse noget, jeg brændte 100% for, hvis jeg skulle holde ud i 3 år og afslutte uddannelsen med nogenlunde resultater. Derfor blev det denne uddannelse på SDU. Den tiltalte mig, fordi den havde lidt af det hele; noget nyt og lærerigt omkring kultur i forskellige lande, fokus på sprog (dansk og engelsk, skriftligt og mundtligt), kommunikative processer og aspekter, noget kreativt i form af digital marketing, hvor man lærte photoshop af kende samt en masse andet. Der var lidt af det hele, og det hele havde noget med kommunikation, interaktion og formidling at gøre, og det er noget, jeg rigtig godt kan lide. Sjovt nok, når jeg har en blog. Haha. Jeg har aldrig fortrudt, at jeg valgte den uddannelse, og jeg tror stadig, at det var den helt rigtige for mig.

HAR DU ALTID VIDST, AT DU VILLE LÆSE LIGE NETOP DEN UDDANNELSE?
Nej, aldrig. Jeg har altid syntes, at ‘universitetsstuderende’ var viiiildt gamle. Og kloge. Og det havde jeg en idé om, at jeg aldrig blev. Altså hverken gammel eller klog. Så derfor faldt det mig aldrig rigtig ind at tænke over, hvad jeg gerne ville læse. Selvfølgelig har man en idé om, hvad der interesserer en, men jeg fandt først ud af det, da jeg begyndte at læse om de forskellige uddannelser og snakkede med andre om deres tanker og erfaringer. På den måde kunne jeg mærke, hvad der tiltalte mig, og hvad der ikke gjorde. Udelukkelsesmetoden er også altid god; Advokat, nej. Læge, nej. Fysioterapeut, måske. Sygeplejerske, nej. Sælger, måske. Kommunikation, måske. Og så søge videre på noget af det.

HAR DIN BLOG NOGET MED DIT VALG AF UDDANNELSE AT GØRE?
Hmm, det ved jeg ikke, om den har, eller om det egentlig bare altid har været mig. Jeg startede med at blogge et halv år inden, at jeg startede på min uddannelse, fordi jeg skulle til Australien i 3 måneder. På den måde kunne jeg dokumentere min rejse for min familie og venner derinde i stedet for at spamme min Facebook. Efterfølgende blev jeg bidt af den her kommunikative verden, hvilket måske har påvirket, eller i hvert fald bekræftet, mit valg af uddannelse. Så lidt har det med hinanden af gøre, men jeg tror nu, at jeg havde valgt den uddannelse uafhængigt af min blog.

HVORDAN FINDER MAN DET RETTE STUDIE FOR EN?
Det gør man ved at klarlægge, hvad der interesserer en. Når du først har en idé om, hvad du brænder for, så har du også nemmere ved at søge efter den rette uddannelse. Kan du lide at tage billede og optage film? Elsker du at tegne, designe og udvikle? Er du dygtigt til at skrive og formidle? Har du et kærligt gen og elsker omsorg for andre mennesker? Er du matematisk stærk? Find din kerne og google dig frem til dine uddannelsesmuligheder.

Læs også: At rejse 3 timer til studiet

HVILKE FAG VAR DINE FAVORITTER PÅ GYM OG PÅ UNI? OG ER DER EN SAMMENHÆNG?
På gym var mine yndlingsfag engelsk, tysk, mediefag, dansk og idræt. Når jeg kigger tilbage, så burde jeg nok have taget handelsskolen i stedet for gymnasiet. Jeg har aldrig interesseret mig for geografi, biologi, fysik, kemi eller de andre videnskabelige fag. Jeg har aldrig interesseret mig for kommunikation, sprog, medier, til dels matematik og så de mere håndgribelige emner, der kan diskuteres, hvorfor de fleste fag på handelsskolen nok havde været mere relevant for mig. Men ja, der er en klar sammenhæng mellem mine interesser på gym og mine interesser på uni. Det er også værd at have med i overvejelserne, når I søger efter uddannelse.

HVORDAN FOREGIK UNDERVISNINGEN? PROJEKTER, FREMLÆGGELSER OSV.
På SDU havde vi almindelig klasse/holdundervisning, hvor vi sidder i almindelige lokaler på samme niveau, i øjenhøjde med underviseren. Vi havde ikke ret mange forelæsningstimer, som man ellers forbinder med universitet, og det har jeg været utrolig glad for. Jeg synes, at det er mere håndgribeligt, når undervisere taler direkte til en, stiller spørgsmål og forventer interaktion fremfor powerpoint undervisning og distancering. Nu siger jeg ikke, at det er sådan ved alle forelæsninger, for det har også sin charme og indlæringseffekt, men jeg er klart mest til ‘almindelig’ undervisning, som man har på gym.

Undevisning foregår blandet mellem almindelig undervisning, hvor underviseren gennemgår lektierne, stiller spørgsmål og måske har et par arbejdsopgaver, og så engang imellem er der projekter, fremlæggelser, en masse hjemmearbejde osv. Det minder faktisk ret meget om gymnasiet, og det har jeg været rigtig glad for!

HVAD KAN MAN BRUGE UDDANNELSEN TIL FREMADRETTET, OG HVAD BRUGER DU DEN TIL I DAG?
Uddannelsen er heldigvis ret bred, hvilket giver en rigtig mange muligheder for fremtidige jobs. Man kan arbejde med alt indenfor kommunikation, marketing, branding, medier, strategier, tekstning, formidling af budskaber, markedsføring, internationale kommunikationsaspekter osv. I og med det er en bachelor med en ret bred vifte, så lægger den ret meget op til, at man tager en kandidatuddannelse og specialiserer sig indenfor et bestemt område. Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, så man kan sagtens arbejde sig op uden en kandidatuddannelse. Mange gange handle det om erfaring og kontakter, og der er denne branche virkelig god at arbejde sig op i. På nuværende tidspunkt bruger jeg ret meget af de kommunikative teorier her på min blog, men ellers har jeg det sidste 1,5 år arbejdet som studentermedh
jælper for XELLENCE, hvor jeg sad med de sociale medier, skrev artikler, holdte møder med kunder, oversatte hjemmeside til dansk og engelsk, planlagde strategier osv. Virkelig spændende!

KAN MAN TAGE EN KANDIDAT TIL UDDANNELSEN? OG VIL DU TAGE DEN?
Ja, det kan man. Der er en kandidatudannelse lavet præcis til denne uddannelse på SDU i Odense. Den har jeg hørt rigtig godt om. Ellers er der også flere muligheder for kandidatuddannelser på CBS, KU og RUC. Der kan man sagtens komme ind med denne uddannelse, da den også minder meget om deres egne uddannelser. Jeg vil gerne læse kandidaten på en tidspunkt, men ikke lige nu. Lige nu vil jeg gerne styrke mit CV, mit brand, mine erfaringer, mine kontakter osv., og det har jeg mulighed for med bloggen som udgangspunkt. Og så elsker jeg det, jeg laver alt for meget til at skulle tilbage på skolebænken.

Læs også: Hvor vigtige er gode karakterer? Se mit gennemsnit her

KAN MAN KOMME I PRAKTIK ELLER PÅ UDENLANDSOPHOLD?
Jeps, begge dele. Jeg valgte dog at tage valgfag på det semester, således at jeg havde færre fag på 6. semester, men det er der vidst lavet lidt om på nu. Jeg kender ikke helt til procedurerne for det, men der var flere, der var i praktik og på udenlandsophold uden problemer.

HVORDAN OPFATTEDE DU UDDANNELSE OG UNIVERSITETET SOM HELHED? BELIGGENHED, OPBYGNING, SVÆRHEDSGRAD, ATMOSFÆRE, SPÆNIDNG M.M.
Jeg var generelt tilfreds med alle ovenstående ting. Det er selvfølgelig hårdt, at man skal bruge så mege tid på transport – især i vinterperioderne – men hvis man udnytter tiden, kan man få læst alle sine lektier på togturen, og så har man fri, når man kommer hjem. Dét kan virkelig svare sig! Selve opbygningen og sværhedsgraden af uddannelsen finder jeg passende. Der er fuld forståelse for, at man ikke kan alle tingene lige fra start, og underviserne er interesserede i at få jer lært tingene, så de opfordre til at stille spørgsmål igen og igen, så alle er med. Det skal være svært, og det var det også, men man kan sagtens følge med. Også selv man tager en sygedag eller er på ferie midt på semestret.

HVORDAN ER DET SOCIALE?
I klassen/på holdet (som det hedder på uni-sprog) er det rigtig godt. Vi havde en super fed klasse, og jeg nåede endda at være så heldig at skifte vennegruppe undervejs. Det siger bare lidt om, hvor forskellige, men modne man er. Det synes jeg er super fedt. Men på selve universitetet er det svært at samle folk. Studiet er gode til at opfordre til at, at man hopper ned i ‘Kutteren’, som (fredags)baren hedder, og der er en masse, som skal være der, men når det sidste tog kører retur til København ved 1-2 tiden om natten, så er det svært at finde motivationen til at deltage i festerne. Synes jeg. Jeg nåede aldrig til én eneste fest eller fredagsbar. Det er mest min egen skyld, fordi jeg hellere ville være i København, når jeg skulle i byen, men det var også klart fordi, at det ikke var så praktisk at blive efter sidste undervisningstime og feste, når man skulle slutte så tidligt og så en time hjem i tog. Det kan med sikkerhed gøres bedre, end jeg har gjort, så lad jer ikke skræmme. I kan forresten læse min tanker om at rejse 3 timer til studiet her.

HVORDAN ER FORHOLDET MELLEM UNDERVISERE OG STUDERENDE? OG HVORDAN ER UNDERVISERNE?
Det er rigtig fint. Professionelt, men ikke distancerende. Alle undervisere er super søde og vil de studerende det bedste. Det er i hvert fald den følelse, jeg har. Ofte sad mange af underviserne i lokalerne, når der var pause, og på den måde havde de studerende mulighed for at opsøge lærerne lidt mere privat end i plenum i timerne. Derudover forsøger undervisner at inddrage eleverne i ting udenfor timer, f.eks. tutor og assisterende undervisere, som jeg bl.a. var i engelsk grammatik.

Læs også: Mine 10 bedste råd til en god studiestart

HVORDAN FÅR MAN ØKONOMIEN TIL AT HÆNGE SAMMEN SOM STUDERENDE OG UDEBOENDE?
Det gør man ved at finde en godt studiejob og ved at spare op. Det er ikke nemt, at være på SU, bo ude og have et stort shoppegen. Det må man bare erkende. Men man kan, hvad man vil. Jeg selv har klaret det rigeligt fint at flytte fra Fyn til København, bo i lejelejlighed, købe en ny lejlighed og have et job ved siden af. Jeg har aldrig tjent særlig meget på bloggen, så jeg har altid haft diverse tjenerjobs ved siden af, og de penge har jeg shoppet for og sparet op for. Så det kan sagtens lade sig gøre.

TOG DU ET SABBATÅR? OG VIL DU ANBEFALE, AT MAN TAGE DET?
Ja, jeg tog det sabbatår, og det vil jeg anbefale alle, at man gør. Det var en super gode måde at komme lidt væk fra studierne og lave noget andet. På den måde kommer man også til at savne at studere og studielivet, hvilket er en god motivationsfaktor, når man så endelig starter igen. I kan læse om min rejse til Australien her.

HVORDAN FÅR DU MOTIVATION TIL AT STUDERE?
Jeg får rigtig meget motivation, når jeg brænder for noget og kan se en mening med det, jeg laver. Særligt de fag som jeg ved, at jeg kommer til at bruge i fremtiden, fangede min interesse og motiverede mig dermed til at læse, notere og huske. Derfor er en af mine vigtigste råd; find en uddannelse indenfor noget du kan lide. Du skal ikke læse noget, fordi du tror, at det er det rigtige eller fordi folk forventer det af dig. Du skal læse noget, som du gerne vil lære noget om og som interesserer dig. Derudover er venskaber, en god dagligdag og godt humør selvfølgelig også vigtigt.

GÅR/GIK DU MEGET OP I KARAKTERER?
Semi. Jeg er et konkurrencemenneske, så jeg kan ikke undgå at presse mig selv, men jeg erkendte også, at jeg havde rigtig mange bolde i luften med ny lejlighed, studiejob, blog, kæreste, venner, events, familie, rejser osv., hvorfor jeg ikke kan være 100% til stede alle steder. Det kan man ikke. Det er umuligt, og det endte også med, at jeg fik en rigtig ubehagelig oplevelse, der lige fik mig tilbage på jorden. I kan læse mere om mine tanker omkring karakterer og se mit snit fra gymnasiet her.

Sådan her havde jeg det utrolig ofte undervejs på min uddannelse. Men jeg klarede det. Og det kan I også!

You may also like

Skriv en kommentar