DEN HER JAKKE SKAL DU HAVE I DIN GARDEROBE

10 TING JEG IKKE VIDSTE OM AT VÆRE GRAVID

Nu er jeg 26 uger og 4 dage henne i min graviditet, og selvom jeg langt fra er færdig med at være gravid, så har jeg altså alligevel erfaret nogle ting, som jeg ikke anede noget om, før jeg blev gravid. Dem tænkte jeg, at jeg ville dele med jer. Måske er I selv gravide eller har været det og kan genkende nogle af dem? Måske overvejer I at blive gravide og kan bruge nogle at punkterne? Måske synes I bare, at det er sjovt at læse, hvor uvidende jeg egentlig var, inden jeg blev gravid? Her kommer de i hvert fald:

Jeg vidste ikke …

1. At man faktisk ikke skal spise for 2… Hvorfor er der overhovedet nogen, der har fundet på udtrykket “Jeg spiser jo for to”, når det slet ikke passer? Man bliver jo helt skuffet, når man kommer til jordemoder, og det første hun fortæller er, at ens krop udelukkende har brug for det der svarer til ét stykke rugbrød mere om dagen for at mætte både dig og baby. Helt ærligt, nu havde jeg lige glædet mig til at bruge det som undskyldning for at æde. Og helt ærligt, kunne jordemoderen så ikke lade være med at fortælle det, mens Mark også var der, for så kan jeg jo ikke engang bilde ham ind, at jeg skal spise for to, for nu har han jo hørt, at det ikke er sandt. Doh 😉

2. Hvor hurtigt man vokser ud af sit tøj. Seriøst, fra uge 8 kunne jeg ikke passe mine bukserne eller nederdele mere. Og det var endda til trods for at jeg slet ikke havde fået babybule eller havde taget på i vægt. Det var alene bare mine hofter, der havde taget sig et ryk allerede, så mine bukseknap ikke kunne nå lukningen. Heldigvis for mig var det tæt på sommer og kjolesæson, så jeg bare kunne købe oversize kjoler, jeg kunne vokse i. Jeg har dog stadig problemet, når det kommer til underdele. Det er fandme svært at regne ud, hvor længe du kan få lov at bruge et par bukser. Også selvom det er graviditetsbukser.

3. Hvor forskellige graviditet kan være. Jeg var en af dem, der mod alle mine forventninger, først fik sådan rigtig mave omkring uge 21, mens andre jeg kender havde de flotteste runde babybuler allerede langt tidligere i graviditeten. Det er så svært at sammenligne sin graviditet med andre, selvom det også er det mest naturlige at snakke om. Jeg har endnu ikke mødt én, der har haft en graviditet, der mindede om min. Bevares, mange ting går igen såsom følelser, ømhed osv., men alligevel er så mange andre ting vidt forskellige, og det tror jeg er ret vigtigt at huske på.

4. At man kan have ondt steder i kroppen, man ikke vidste eksisterede. Når fyre er bange for at blive slået i skridtet, har jeg, sjovt nok, aldrig vidst, hvilket smerte de egentlig frygter. Det ved jeg nu. Tror jeg. For jeg har ondt som ind i helvede i/på mit skamben, lige dér hvor man kan trykke på knoglen. Lige dér hvor man ville slå/sparke en fyr i skridtet, hvis man skulle forsvare sig selv. Det brænder og føles som om, at jeg er faldet (med hele min kropsvægt) ned på stangen, der kører på tværs på en herrecykel (der hvor den går skråt ned på en damecykel). Naller, siger jeg dig! Og det er åbenbart ‘helt normalt’.

5. Hvor ualmindeligt måned-snak er og hvor almindeligt uge-snak er. Der er altså ingen gravide, tidligere gravide eller fagpersoner indenfor det område, der nogensinde ville omtale dit tidsinterval i graviditeten i måneder. Det er i uger. Altid. Uge 8, uge 17+5, uge 31+2 osv. Man vænner sig lynhurtigt til det, for der findes ikke rigtig andre måder at omtale, hvor langt man er, end ugetal, og så finder man også hurtigt ud af, at det faktisk ikke giver helt mening. F.eks., nu er jeg i uge 26+4, hvilket jeg så ville kalde uge 26, men det kalder man faktisk uge 27. Fordi jeg er på vej mod uge 27… What.

6. Hvor meget man egentlig står på egne ben. Måske jeg har haft en naiv tilgang til systemet, eller også har jeg bare ikke sat mig nok ind i det, men jeg troede faktisk, at man var til flere scanninger og jordemoderbesøg, end man er. At der blev holdt mere øje med en. På en måde er det meget rart, at man ikke skal fare rundt til tjek og besøg hele tiden – især når alt går godt, men at man kun til scanning 2 gang (i uge 12 (ca. 3 måneder henne) og i uge 20 (ca. 4,5 måned henne)) blev jeg faktisk ret overrasket over. Personligt er jeg glad for de ekstra scanninger, vi har tilkøbt.

7. Hvor tidligt ens krop begynder at danne råmælk. Allerede ret tidligt i graviditeten, går det udover ens bryster, at man er ved at gro et lille liv. De bliver ømme og begynder at vokse. Men der er da aldrig nogen, der har fortalt mig, at de allerede fra uge 17 begynder at dryppe? Så man lige pludselig, midt under maden, kan mærke dråber løbe ned ad ens dunk eller se våde plamager på ens trøje … Ammeindlæg? Allerede?

8. At man skal føde indenfor 24 timer efter, at vandet er gået. Det vidste jeg ikke. Jeg vidste faktisk ikke, at der kunne gå op til 24 timer fra vandet var gået, til barnet var ude. I film virker det altid som om, at når vandet er gået, så er det et spørgsmål om tid, før baby plopper ud. (Bevares, jeg ved godt, at det gør nas, og at der skal presses), men det er da et misforstået koncept i film, hva’?

9. Hvor ubeskriveligt det er at være gravid. Jeg kan seriøst ikke finde på noget mere livsbekræftende og glædeligt end at være gravid. Jeg vil være det for evigt. Jeg er ligeglad med, hvor ondt jeg har mærkelige steder på min krop, når jeg mærker min lille pige bevæge sige, have hikke og sparke efter sin far som reaktion på hans stemme, så smelter mit hjerte, og jeg har fundet meningen med livet. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det bliver, når hun kommer ud. Jeg glæder mig, men jeg nyder samtidig at være gravid mere end noget andet. Det er så stort!

10. Hvor meget mere til fælles man får med en helt anden (ny) målgruppe. Altså jeg har udvekslet snapchats, haft lange samtaler og lavet kaffeaftaler med mennesker, jeg aldrig havde troet, jeg skulle hænge ud med, nu hvor jeg er blevet gravid. Det er som om, at det er et lukket, hemmeligt samfund, som man først får adgang til, når man selv er gravid. Det er ret sjovt, og jeg er glad for at være en del af inderkredsen nu. Haha

Er der nogle gravide på linjen, der kan nikke genkendende til noget af det her?

Skriv en kommentar

 • Pernille

  Du rammer plet. Er selv første gang, 22+0, og det er nærmest hver dag, at man oplever noget nyt; ny smerte, ny ting omkring fødslen, ny følelse. Alt er jo bare nyt og jeg nyder det til fulde.
  Faktisk har min graviditet mindet en smule om din (bare så du ikke føler dig helt alene om det). Jeg har haft heldags-kvalme og kastet alt op også når der ikke var mere ville min krop fortsætte med at kaste op. Min mave er først begyndt at syne for to ugers tid siden, men har ikke kunne passe mine bukser siden 7. uge
  Tak for dine indlæg! Jeg nyder at følge med i din graviditet (og alt det andet).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke Egel

   Det er så fantastisk at opleve, at der sker noget nyt med ens krop og baby hver dag. <3 Stort tillykke med graviditeten! Det er så spændende!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • LL

  26+4 betyder jo, at du er 26 fulde uger henne og 4 dage inde i din 27. uge. Du ER altså allerede i uge 27 og ikke bare på vej mod uge 27 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Haha, hvor har du ret i mange af tingene! Og bare vent – når man så har fået ungen, begynder ens nye bekendtskaber at dannes gennem barnet! Så fjollet! Min nære vennekreds er udvidet en del siden jeg fik min søn 🙂

  Det tog mig evigheder at finde ud af det med ugerne! MEN nu har jeg styr på det. Hvis du er 26+4 er du 26 uger henne – men i uge 27, altså den 27. graviditetsuge. Du starter jo 0+ hvilket er din første graviditetsuge. Dermed må 26+ jo være din 27. graviditetsuge – altså uge 27!

  Det eneste punkt jeg er uenig er begejstringen for at være gravid! Jeg HADER det! Jeg er både nu og i første graviditet skide syg – med kvalme og opkast fra uge tre og frem til fødslen! Jeg kaster op i absurde mængder og tankes om med væske i drop på sygehuset flere gange om ugen, fordi jeg bliver dehydreret! Igen – jeg HADER det! Så nyd din graviditet – ville ønske jeg kunne det samme 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke Egel

   Det er så hyggeligt med en større vennekreds. Og det gør mig faktisk ikke noget, for jeg kan godt forstå, at ens veninder, der ikke selv er tæt på at få børn, ikke gider høre om gylp og bleer hele tiden. Så er det godt, man kan snakke med nogle andre venner om de ting. 😀

   Jaa, jeg ved godt det med ugerne, men det giver stadig ikke mening for mig. Og jeg siger altså stadig, at jeg er i den uge, som jeg er i +et eller andet. Haha

   Årh, jeg har ondt af dig med kvalmen. Min varede kun til uge 10, og så har jeg været ret heldig med alt andet end lændesmerter, som jeg sagtens kan overleve.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bethina

  Med min 1-årig liggende ved siden af snork boblende, kan jeg med et smil huske hvordan min graviditet var. Det er så vidunderligt og finurligt at opleve alle disse ting for første gang. Det er så magisk en boble og bare vent, det bliver kun skønnerer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke Egel

   Ååårh, der glæder jeg mig SÅ meget til!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna Sofie

  Åh hvor er det dejligt du nyder graviditeten! Keg kan fuldstændig genkende det, synes også det var helt fantastisk! Jeg kan næsten komme til at savne den flotte, runde mave, selvom jeg har verdens dejligste dreng som (allerede!) er ved at runde de 4 mdr. Nyd, nyd, nyd det! Lige pludselig trænger du også virkelig til ikke at være gravid længere 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke Egel

   Åh, du kan tro, jeg nyder det, men jeg glæder mig også til at have min lille fis ved min side, som du har nu. Hvor er vi heldige :* <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DEN HER JAKKE SKAL DU HAVE I DIN GARDEROBE