Hjem PERSONLIGT 10 TING JEG IKKE VIDSTE OM AT VÆRE NYBAGT MOR

10 TING JEG IKKE VIDSTE OM AT VÆRE NYBAGT MOR

af Frederikke Egel

Da jeg var gravid, udgav jeg et indlæg med 10 ting jeg ikke vidste om at være gravid, som I tog rigtig godt imod. Jeg synes selv, det var rigtig sjovt at reflektere over, hvad jeg vidste om graviditeter, og hvad jeg lærte undervejs, og jeg har faktisk et til af den slags indlæg liggende i kladder, som jeg bare ikke har fået færdiggjort. Kunne I tænke jer at læse det, selvom jeg ikke er gravid længere?

Nu når graviditeten er ovre, og jeg har fået min lille datter ud til mig, er der en masse nye ting, jeg skal lære. Og allerede har lært! Listen er allerede lang! På bare 6 uger. Hold nu op! Hihi <3 Jeg tænkte derfor, at jeg ville lave en lignende liste med de 10 ting, der falder mig først ind om at være nybagt mor. Jeg håber, at I kan bruge det. Hvad lærte I mon selv som noget af det første, da I blev forældre (hvis I er det)?

Læs også: 10 ting jeg ikke vidste om graviditet

ELVIRA, 1 MÅNED D. 31/1-17

OBS: Dette er kun mine egne observationer og erfaringer, som I kan tage til efterretning, hvis I venter jer 🙂

Jeg vidste ikke …

1. At babyers vejrtrækning er HELT anderledes end voksnes, og at man mange gange kan blive helt nervøs for, om de overhovedet trækker vejret, fordi der lige pludselig kan blive helt stille… Babyers vejrtrækning er ret uregelmæssig, og der kan godt gå 10-15 sekunder, hvor de ikke trækker vejret, uden at der er grund til bekymring. De kan også trække vejret helt vildt hurtigt, uden at der er noget galt, eller at de er ved at kvæles. Det er bare sådan, deres lunger arbejder, og det går væk, når de bliver lidt ældre. Bare hold øje med dem imens, hvis det gør dig tryg, men ikke panik. De kan sagtens selv trække vejret og skal nok give tegn, hvis den er helt gal. Har jeg erfaret.

2. At man åbenbart bytter sin røv for sin baby på hospitalet. Eller så spiser Elvira den væk. Shit mand! Jeg har altid været godt fyldig på lår og baller, men nu? Røven er helt væk! Og det er altså ikke på den gode måde. Haha

3. At 80% af alle babyer sluger lidt fostervand ved fødslen, hvorfor de gylper/hoster rigtig meget det første døgn. Man må ikke panikke, selvom ens baby bliver lidt rød i hovedet – de kan selv komme af med det via gag-refleksen (det har vi fået at vide gentagende gange, fordi Elvira gylpede meget). Få timer efter fødslen gylpede Elvira fostervand op, som kom galt i halsen. og hun blev HELT rød i hovedet og trak ikke vejret i, hvad der føltes som MANGE sekunder, så jeg trykkede med det samme på den røde alarmknap, så jordemoderen kom ind. Hun sagde dog helt stille og roligt, at det var helt normalt, og at vi bare skulle tage hende op på skulderen og klappe hende blidt i ryggen for at hjælpe hende lidt på vej, men at hun ellers godt kunne (og skulle) klare det selv. Puha! Det ville jeg måske godt have vidst, selvom jeg nok alligevel havde hamret hånden på alarmknappen. 😉 Men nu ved I det!

Læs også: En måned med vores elskede Elvira <3

4. At der højest sandsynligt opstår sår på ens bryster af al den amning de første par dage. Uanset om amningen kører som smurt med det samme (som min gjorde), eller om man lige skal arbejde lidt på det, så er det hårdt for ens bryster med al den sutten. Jeg selv fik sår og revner, selvom Elvira suttede korrekt, og amning fungerede fra dag et. Jeg kan derfor varmt anbefale at købe en Lanolin creme (reklamelink) til hospitalet med det samme, da det alligevel er det I får udleveret små portioner af på barselsafdelingen, og så er I sikre på at have nok. Det er med til at hele sårene og skal ikke vaskes af før amning, så det er ikke farligt for den lille. Og bare smør på så tit I kan, mens I lufter brysterne – både som forebyggende og lindrende. Det er det hele værd!

5. At ens baby ikke dør, mens man tager en lur. I know – den har I hørt 1000 gange allerede nu, men jeg sov måske 5 timer på 5 dage, fordi jeg var så bange for vuggedød eller kvælning i gylp, hvilket var lidt tosset. Det ved jeg nu. Selvom ens baby er så lille, så kan de godt selv komme af med eventuel gylp, og hvis de bare ligger sikkert og trygt i egen base (enten seng eller nest i jeres seng) og har sin egen dyne, så sker vuggedød meget, meget sjældent. Det ved jeg nu, og jeg sover med min 6 uger gamle baby i armhulen nu uden bekymring. Man skal selvfølgelig gøre det, man har det bedst med, men ens baby kan mere, end man tror.

6. At man skal hvile i, at det er en læringsproces. Du kan ikke vide alt fra start, for du har aldrig prøvet det, du er igennem nu, før. Så giv dig selv lov til at lære af dine nye erfaringer (og fejl, for dem kommer der helt sikkert mange (uskyldige) af). Du må ikke slå dig selv i hovedet, fordi du føler dig utilstrækkelig eller ikke kan sætte ord på dine følelser eller behov – det er helt normalt. Men mærk efter og bed om hjælp hvis du har brug for det. Det har vi alle af og til! Og så hav lige in mente, at den første måned er ekstra hård, fordi hormonerne raser rundt i kroppen på dig. Så alle følelser er forstærket, og det er helt ok at være rundt på gulvet følelsesmæssigt. Det skal nok blive bedre, og du er pisse sej! 🙂

7. At en sut virkelig kan gøre underværker. Vi ville gerne vente ‘så længe som muligt’ med at give sut, så vi var sikre på, at amningen fungerede, og at hun fik mad, når hun ville have det og ikke bare fik sutten. Så vi gav Elvira sutten første gang efter 12 dage, men hun tog først rigtig imod den efter en måneds tid, og derfra var det en kæmpe hjælp, når hun ikke lige selv vidste, hvad hun ville. Jeg lagde hende til brystet hele tiden den første måned, hvilket er rigtig godt, meeeeen det er ikke altid, at klynk betyder sult, så der hjælper sutten med at give hende trygheden, som brystvorten kan. Så begynd at træne med sutten, når amningen kører, I selv føler for det, og når sundhedsplejersken giver go for det.

8. At Google faktisk ikke er så slem igen. Man kan støde på rigtig, rigtig, rigtig mange skræmmehistorier og åndsvage sider/svar/spørgsmål, når man Googler, men man kan altså også finde en enormt trøst og støtte i at Google sig til ‘svarene’ på ens mange spørgsmål som nybagt mor. Jeg har brugt Google helt enormt meget, og det har givet mig rigtig meget ro, for jeg har fundet svar på mange spørgsmål eller læst lignende historier fra andre, der har givet mig tryghed ved, at jeg gør det rigtigt, selvom jeg famler i blinde. Så det kan altså være okay at søge svar, hvis du ikke lige kan spørge din veninde, mor eller sundhedsplejerske. Det kan være små ting som; “hvor meget sover en baby?” eller “tigerspring” eller større ting som: “hvordan er man en god mor?”. Jeg har været hele vejen rundt. Haha

Læs også: Mit nye liv med amning, manglende søvn og multitasking

9. At en baby tager al ens tid. Og det skal den. Med glæde. Selvom man ikke skal ‘lade sig begrænse, bare fordi man har fået et barn’, så giver det altså virkelig ro i maven, hvis man ikke presser sig selv til at skulle en hel masse eller lægger alt for mange planer, fordi ‘det kunne man før’. Det tager en krig at spise baby af, skifte og komme ud af døren, så det bedste jeg ved er, når jeg ikke har nogle faste planer og bare kan gøre, hvad jeg vil, når jeg vil, og når Elvira er klar til det. Uanset om det er at blive hjemme i dynerne eller være inde i byen til møder og kaffe hele dagen. Ens baby er bare nemmeste, hvis dens behov er fuldt dækket og ikke presset ind imellem ens planer. Synes jeg.

10. At følelserne buldrer rundt i kroppen den første måned. Mere end man tror! Uanset hvor stærk man er! Så mærk efter og gør, hvad du har brug for – ikke hvad andre tror, du har brug for! Vi fik enormt mange besøg de første 14 dage, hvilket resultererede i, at jeg brød sammen på 14. dagen og bare havde brug for at være sammen med mine nærmeste, så vi fik meget få besøg de næste 14. dage. Hvis I kan overskue gæster og får energi og glæde af det, så endelig inviter, men hvis du bare trænger til at være familie og ligge hjemme i dynerne, så vent med besøgene, så du ikke presser dig selv. Du har nok at forholde dig til med det lille væsen, du tager dig af. Og dine venner skal nok få din skønne baby at se!

You may also like

3 kommentarer

Ally Clausen 12. februar 2018 - 21:47

Ej Gud hvor er det med røven så sandt som det er skrevet… Jeg er leder stadig efter min røv, den må jeg uden tvivl have glemt et eller andet sted på fødegangen Selv efter 3 mdr. er den altså stadig ikke kommet tilbage

Svar
Simone 12. februar 2018 - 21:49

Så fint indlæg 🙂 Kommer der en fødselsberetning fra dig? (Og evt fra din kæreste også, kunne være spændende).

Svar
Lille My 14. februar 2018 - 17:20

Tak for listen – kan helt sikkert bruges når jeg selv bliver mor i næste måned. Ih jeg glæder mig!
Og hvor er Elvira bare noget af det sødeste <3

Svar

Skriv en kommentar