Hjem PERSONLIGT SMERTEFULD NATTE-SKRIBLERI

SMERTEFULD NATTE-SKRIBLERI

af Frederikke Egel

Det er altså ikke for sjov. Det der amning. Og det er ikke for alle. Jeg er så taknemmelig for, at min amning stort set har fungeret fejlfrit i næsten 8 måneder, for her de sidste par dage har vi virkelig kæmpet.. Og jeg har for anden gang fået smag for, hvor hårdt det kan være, hvis amning ikke fungerer. Jeg har den største respekt for de kvinder, der kæmper i uger og måneder, indtil det lykkes, eller indtil de til sidst må give op. Virkelig! Det er seriøst ikke for sjov!

Da Elvira var ca. 14 dage gammel, fik jeg ammebrikker på efter 14 dages smertehelvede. Elvira sugede helt korrekt, men hun sugede bare så hårdt, at mine utrænede brystvorter revnede og fik store flænger. Flænger, der skulle gå hul på, hver gang Elvira skulle ammes. Hvilket var ca. 15-20 gange i døgnet de første par måneder. Fuck! Jeg husker så tydeligt, hvor ondt det gjorde, og hvor meget jeg kæmpede for at udskyde amningen i bare 5 min. ekstra. Med det lille håb, at jeg så ville amme bare én gang mindre dén dag. Av! Både av mine bryster og av mit moderhjerte.

Min sundhedsplejerske var bange for, at Elvira ville blive sutteforvirret, så det var først, da mine brystvorter nærmeste sad løs på 14. dagen, at vi blev enige om at give ammebrikker et forsøg. Og det var bedste N.O.G.E.N.S.I.N.D.E!! Det hjalp simpelthen så meget og efter en måned med dem, ro, pleje og creme, var mine brystvorter helet igen, og jeg kunne amme normalt og smertefrit. Lige indtil nu…. 

De sidste par dage har jeg nemlig fået flænger på begge brystvorter igen, og det gør så effing naller! Det gør ondt bare at have Elvira siddende på armen, hvis hun støder til dem. Det gør ondt at tage min bh af og på. Det gør ondt at vaske mine bryster. Og det gør SÅ ondt at amme! Av, av, av. Jeg har taget ammebrikkerne i brug igen, men det er DÆLME ikke noget hit. Elvira er så bevidst omkring, at sådan plejer mine brystvorter ikke at se ud eller føles, så hun tygger lidt på brikken/vorten, inden hun spytter den ud og afviser brystet. I går fik hun ikke bryst fra kl. 06-16.30, hvor hun normalt er lagt til 2-3 gange i forbindelse med lure. Men hun ville simpelthen ikke tage imod ammebrikken, og jeg kunne simpelthen ikke lægge hende til uden, velvidende den smerte, jeg skulle igennem. Det endte jeg dog med alligevel kl. 16.30, for jeg ville så gerne give hende lidt. Så hun suttede direkte på brystvorten til at starte med (hvilket er det absolut værste), og så skyndte jeg mig at snige ammebrikken på, og så spiste hun heldigvis videre. Det lykkedes igen ved 21-tiden, men det lykkedes bestemt ikke de 2 gange i nat, hvor jeg har ammet. Der græd hun hysterisk. Jeg har lige forsøgt igen. Klokken er 05.15 lige nu..

Så jeg har måtte lægge hende direkte til begge gange. Av! Mine bryster er desuden ved at springe, og min bh, nattrøje og dyne er i skrivende stund helt våde, fordi mine bryster er så fyldte. Måske jeg må i gang med udpumpning. Sikke et ståhej! Igen; den største respekt til jer, der er/har været igennem det her. Uanset årsagen. 

Heldigvis spiser hun jo mad nu, så jeg er helt tryg ved, at hun får masser andet mad og væske indenbords, og hun var i super fint humør i går osv. Det er bare ikke så sjovt. Det plejede at fungere så fejlfrit med vores lille hyggestund. Nu er det noget, jeg frygter hver gang. Og jeg frygter, at det bliver en ufrivillig udfasning af amning nu. Det var ellers ikke planen. Jeg ville gerne amme længe. Øv. Nu må vi se de næste par dage. 

Jeg håber sådan, at det går i sig selv, og at hun accepterer ammebrikkerne igen. Så jeg ikke er nødsaget til at stoppe med at amme min 8 mdr gamle baby (selvom jeg godt ved, det sagtens kan lade sig gøre). Jeg/vi er bare ikke klar.

You may also like

5 kommentarer

S 15. august 2018 - 8:22

jeg føler virkelig med dig :((( vi fik en datter for 2,5 uger siden og jeg fik også straks sår på mine brystvorter pga amningen. Det viste sig at det var en kombination af svamp i brystvorterne (som kan give sår) samt at lillepigen havde et alt for stramt tungebånd. Svampen er nu behandlet og tungebåndet er klippet. Så alt er godt igen. Men det gjorde SÅ ONDT. Jeg græd ved hver amning og forsøge, ligesom dig, bare lige at udskyde 5 min hver gang….. jeg håber du/I finder en løsning hurtigst muligt ❤️

Svar
Frederikke Egel 15. august 2018 - 8:57

Årh tillykke med jeres lille mus!! Gud, hvor er det stort! 2,5 uge!!! Ejjj. Men av! Sikke en omgang. Godt I har fundet en løsning. Her er det hverken svamp eller tunge – måske tænderne der gnaver mod huden. Jeg ved det ikke. Men ondt gør det. Jeg håber, at hun kan vænne sig til ammebrikkerne! Eller frygter jeg ammestop 🙁

Svar
Julie 15. august 2018 - 11:50

Åh det er bare slet ikke sjovt! Men selvom hendes teknik hidtil har været fejlfri, kan smerte fra tænder mm. godt gøre de i perioder sutterne forkert/meget yderligt.
Det hjalp med min datter, at jeg lige greb om mit bryst med pege- og tommelfinger og fik presset lidt mere af brystvorten ind i min datters mund, så hun ikke suttede så yderligt.
Ved ikke om det kan hjælpe hos dig 🙂

Jeg håber hvertfald amningen snart bliver en fornøjelse for jer begge igen!

Svar
Alberte 30. august 2018 - 21:43

Hej Frederikke hold op jeg blev ramt af det her indlæg! Jeg har selv været gennem en rigtig hård ammefase, og måtte desværre stoppe med amning og gå over til erstatning 🙁 måske der er nogle andre end mig der har anbefaler denrigtigejordmoder, men hun skulle virkelig være god. Så tag og tjek hendes Instagram ud 🙂 Almulig held og lykke med amningen. PS du har den smukkeste og sødeste datter!

Svar
Frederikke Egel 31. august 2018 - 9:27

Hej Alberte,
Tusind tak :* Årh øv. Sikke en kamp! Men så er det godt, at der findes så meget fantastisk erstatning – og at faren kan være så meget med indover. Det er jo et plus! Jeg har netop udgivet et indlæg med en opdatering på situtationen, da det går meeeget bedre. HELDIGVIS <3 Alt muligt held og lykke til dig. Du kan læse indlægget her: https://frederikkeegel.dk/2018/08/en-status-paa-smertehelvede-aka-revnede-brystvorter/

Svar

Skriv en kommentar