Hjem PERSONLIGT FRA 2 TIL 1 LUR (BEDSTE LØSNING FOR OS)

FRA 2 TIL 1 LUR (BEDSTE LØSNING FOR OS)

af Frederikke Egel

Vi har været ret heldige med Elvira, når det kommer til søvn. Og mange andre ting, synes vi selv, selvfølgelig, men nattesøvnen har fra helt tidligt kun været afbrudt af få amninger fra puttetid kl. 19-20 til vågnetid næste morgen kl. 7-8. Vi har altid fået et oar gode timers søvn uden afbrydelser. Sådan har rutinen været i maaange måneder og er stadig rutinen herhjemme.

Men selvom alting virker let som en leg på Instagram (det er det heldigvis også det meste af tiden, meeeen ikke altid), så har jeg også været tæt på at få grå hår i en meget tidlig alder. Af at stå og køre barnevognen frem og tilbage over et dørtrin ude på vores altan. For at putte/vugge Elvira i søvn (til lur). For fandme så at stå derude igen 30 minutter senere i håbet om at nå at få hende tilbage i søvnen, inden hun vågnede efter en lur på blot 40 minutter. Det er lykkes meget få gange, kan jeg allerede afsløre…

Næsten så længe jeg husker, har Elvira max sovet 2 x 40-45 minutters lure om dagen. 40 minutter kl. 9.30 og 45 minutter igen kl. 13.30. Det har fandme ikke givet ret mange alenetimer til mig. Og det skal lige siges, at det har taget mig mellem 15-30 minutter at få hende til at sove ved hver eneste lur. Jeg har skulle stå ude ved hende og synge og køre barnevognen, og hun har skulle sidde op, indtil hun faldt i søvn. Ellers flippede hun ud. Hvilket nok har trukket putningen endnu mere. Og når ja, i de 40-45 minutter hendes lur så varede, var jeg konstant obs på klokken, så jeg, som sagt, kunne nå ud og rokke barnevognen igen, inden hun vågnede. Hold kæft, hvor er der gået mange timer med det langsommelige pjat. Haha, shit mand! Dét har nok været vores største udfordring. Den er uskyldig, I know, bevares, men det har stadig været et element, der har fyldt meget i hverdagen. Et element jeg har været pæææænt træt af. Haha!

Læs også: Jeg skal lige spørge jer om noget … 

Men så skete der det, for 1,5 måneds tid siden, at Elvira simpelthen ikke gad at sove til formiddagslur en dag. Vi gjorde ellers alting, som vi plejede, men efter mere end 1 times forsøg på at få hende til at sove, hvor hun bare sad og grinede mig op i ansigtet, kastede med sutten, snakkede med edderkopper i hjørnerne og alt andet end at sove og slappe af, gav jeg op. Og så puttede jeg hende, da hun gav træthedstegn omkring kl. 12 i stedet for. Og så sov hun fa’me 1,5 time i streg!! Jeg var i chok! Hvor var det fantastisk! Tænk, at min datter var én af dem, der sov 1,5 times lur. Efter 11 måneder! Wow, hvor føltes det lækkert rent faktisk at kunne nå noget andet end at gå på toilettet i min eneste ‘pause’!

Siden da har vi kun puttet Elvira til lur 1 gang, og det går simpelthen bare fantastisk! Hun sover som regel 1,5 time – af og til skal jeg lige ud og vugge hende videre i søvnen efter 40-45 minutter, men det lykkes stort set hver gang og tager kun et par minutter, før hun er i dyb søvn igen. Og selve putningen tager MAX 5 minutter fra hun er blevet lagt, til hun sover. Det er simpelthen det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv. Og nu skal hun starte i vuggestue. Ligesom jeg har fået lurerne og putningen til at spille. Det sgu typisk, hva’? 😉

Jeg ville ønske, at vi havde forsøgt os med 1 lur noget før! Ikke nødvendigvis allerede ved 6 måneder, men f.eks. ved 9 eller 10 måneder, hvor hun var pivfrisk efter blot 40 minutters powernap. Vi turde bare ikke. Fordi der stod alle steder på nettet og i bøgerne, at det først var omkring 12-15 måneder, at man gik ned på 1 lur. Og så tænkte vi, at det var enormt tidligt at begynde ved 9-10 måneder. Så vi trak den til 11 måneder. Hvilket vi ikke skulle have gjort. Vi skulle bare have lyttet til os selv – og Elvira. I stedet for at følge de ‘kloge’ i bøgerne og på hestenettet. Men det ved vi nu. Og det råd ville jeg give videre til jer. Måske I står i samme situation som os med et dejligt aktivt og friskt barn, der ikke sover så meget om dagen. Lyt til jer selv og jeres barn. I ved bedst! Prøv det af, hvis I ønsker. Måske det viser sig at være det bedste. Måske det ikke gør. Men så har I forsøgt. Og så er det jer, der har truffet beslutningen og ikke nogen andre.

Ingen børn er ens, og der er selvfølgelig ingen garantier for, at det virker for alle at skære ned så tidligt – der er I jo de klogeste, når det kommer til jeres egne børn. Men I kan overveje at prøve det, hvis I har børn under 1 år, hvor det vil give mening. Til jer med ældre børn; hvad gjorde I? Hvor meget sov jeres unger som små, og hvornår gik I ned til kun 1 lur?

Læs også: Jeg … Facts om mig

Lige nu ser vores rutiner sådan her ud:

Kl. 7-8: Vågner prompte med et “HEEEEJ” efterfulgt af et “HOOOOOV”. Så hyggeligt!
Kl. 8.15: Ren ble og evt. i tøjet allerede her
Kl. 8.30: Morgenmad og morgen TV
Kl. 8.45: Ren ble, da morgenmaden altid sætter gang i maven hos den mindste (og ældste) herhjemme
Kl. 8.50-11: Leg, gåtur, snacks og hvad dagen ellers byder på.
Kl. 11: Frokost (hvis hun er sulten efter alle formiddagens snacks)
Kl. 11.25: Ren ble, sut og ninus
Kl. 11.30: Puttes til lur i barnevogn
Kl. 12.15: Vugges videre i søvn
Kl. 13: Vågner, ligger og kigger lidt for sig selv og skriger så højt, hvis jeg ikke har opdaget, at hun er vågen. Efterfulgt af et uskyldigt “HEEEEJ”
Kl. 13.15: Ren ble
Kl. 14: Tilbydes resterne af frokost eller banapandekager/bolle og frugt
Kl. 14.15-17: Leg, ren ble, flere snacks
Kl. 17: Far kommer hjem, mor går på toilettet med sin telefon. Så længe som muligt.
Kl. 17.30: Aftensmad
Kl. 18: Ren ble, nattøj, tandbørstning
Kl. 18.15-19: Leg
Kl. 19: Påbegynder putning og sover typisk inden kl. 20. Aftenputning tager længere tid end middagsputning.

Lyder jeres rutiner meget anderledes end vores?

Jeg håber, I kunne bruge mine erfaringer omkring det her punkt. Jeg ville selv ønske, at jeg havde haft en veninde, der havde givet mig det råd for et par måneder siden.

Fik I forresten også svaret på det, jeg lige ville spørge jer om på et tidspunkt her?

You may also like

5 kommentarer

Katrine 3. februar 2019 - 19:24

Vi gik ned på én lur ugen efter han blev 1 år 🙂 Han har altid haft brug for meget søvn og sovet 3 timer til formiddag og 2 timer til eftermiddag, men da formiddags luren langsommere blev kortet ned, og til sidst kun varede 30 min, besluttede vi at sløjfe den og nu sover han (1,5 år gammel) fra omkring 11.30-12 og så alt mellem 1,5 – 3 timer. Han puttes til natten mellem 18.30-19 og står op mellem 6-8 🙂

Svar
Frederikke Egel 4. februar 2019 - 12:13

Sikke nogle dejlige lure <3 Men det lød da også til, at han helt selv gjorde klar til kun at få 1 lur. Det er jo helt perfekt på den måde.

Svar
Mette 3. februar 2019 - 20:30

Hvor dejligt for jer alle tre 🙂
Vi stoppede også lur nr. 2, da vores dreng var 9 måneder 🙈 jeg turde næsten ikke sige det højt, netop fordi det alle steder stod det med 12 måneder. Men det var også lykken for ham og mig, da han endelig sov 1,5 time i træk til middag. Nu er han startet i dagpleje og jeg tænkte også det ville ødelægge det hele, men nu sover han 2-3 timer hver dag… også i weekenden 🙀 Så jeg håber I oplever det samme ☺️ Held og lykke med opstarten, E. vil helt sikkert nyde det 😊

Svar
Frederikke Egel 4. februar 2019 - 12:12

Ih, det lyder fantastisk. Det håber jeg også sker her 😉 Vi skulle også have bare skåret ned til 1 lur noget før, men sådan kan man jo altid være bagklog. Det er jeg i hvert fald ret tit. Hæhæ

Svar
Bjørg 4. februar 2019 - 14:35

Jeg kunne have skrevet det her indlæg, for min søn har været på samme måde 😅 Han er sådan et nemt barn, men søvnen om dagen har vi også bakset med.
Vi har skiftet mellem 1 og 2 lure om dagen siden han var 9-10, men gik over til én, da han var 11 måneder, og det fungerer så fint. Der er stadig nogen dage, hvor han kun sover de gyldne 40-45 min., men de fleste dage sover han længere 😊
Han er bare et af de børn, der sover mest om natten. Hans samlede søvnbehov er omkring 13-14 timer i døgnet, og han sover som regel 11-12 af dem om natten, så der er ikke så mange timer at give om dagen 😊 Han var også helt lille, da vi gik over til 2 lure i stedet for 3, da han sov så godt om natten, at jeg kunne ikke få den tredje lur til at passe ind 😅

Svar

Skriv en kommentar