Hjem PERSONLIGT JEG ER STOPPET MED AT AMME ELVIRA

JEG ER STOPPET MED AT AMME ELVIRA

af Frederikke Egel

Det har hele tiden været min tanke, at jeg ville amme Elvira så længe, hun selv havde lyst. Amning har altid kørt godt for os, og hvis man lige ser bort fra de to gange, hvor mine brystvorter har været ved at falde af (det er nu pænt svært at se bort fra. I hvert fald for mig. Men lad os prøve), så er det gået enormt nemt med amningen herhjemme. Lige fra starten af. Masser af mælk, en sulten og ivrig pige og god teknik fra os begge. Efter lidt øvelse, vel at mærke. Haha. Men det priser jeg mig lykkelig for. Virkelig. For jeg ved nu, at det ikke er situationen hos alle. Det anede jeg ikke til at starte med. Så jeg tager virkelig hatten af for dem, der kæmper. Og for dem der vælger at stoppe på et tidspunkt. Det er en sej kamp. Men det skal ikke være på bekostning af alt.

Læs også: Smertefuld natteskribleri

Men herhjemme er det gået godt, og jeg har hele tiden været indstillet på, at Elvira skulle ammes, så længe hun havde lyst. Da jeg så blev gravid med lillebror, blev jeg enig med mig selv om, at jeg ville amme Elvira indtil 2-3 måneder før termin med lillebror. Til den tid ville Elvira være 19 måneder, og så tænkte jeg, at hvis jeg ammede hende så langt op til fødslen som muligt, så havde hun fået så meget bryst, hygge og nærhed hos mig (eller hos mine bryster) som muligt, og så kunne jeg både nå at vænne hende fra det, så hun ikke blev jaloux på lillebror, og samtidig ville jeg være så tæt på hans ankomst, at mine brystvorter forhåbentlig ikke ville nå at vende sig fra at blive suttet godt og grundigt på. På den måde kunne jeg måske undgå de der skide flænger i babserne, som jeg havde de første par uger med Elvira og fik igen ved 8 måneder, da hun begyndte at få gebis.

Men … sådan skulle det ikke være. Sgu. For ugen inden påskeferien glemte Elvira, at hun faktisk plejede at rive og flå i mit tøj for at få bryst omkring kl. 16 hver eneste dag. Kun på det tidspunkt. Den ene gang om dagen. Men det var vigtigt og principielt for hende. Så jeg tillod det altid. Men dér hvor hun normalt plejede at tigge og be, tog hun så bare en tår vand eller en snack i stedet for, og så stoppede hun simpelthen med at spørge efter mine bryster. Sådan ud af den blå luft. Og siden da har jeg ikke ammet. Eller jo, det passer faktisk ikke. Jeg ‘ammede’ hende faktisk i mandags. Hun sad på mit skød, og så trak hun pludselig min bluse op og ville have bryst. Og så lagde jeg hende til. Men hun hverken spiste eller drak noget. Hun suttede bare, mens hun kiggede op på mig, som om hun ikke selv anede, hvad hun lavede der. Og så stoppede hun, grinte stort og trak min bluse ned igen. Og siden har hun ikke spurgt efter brysterne siden. Så det tænker jeg ikke må have været særlig interessant for hende. Haha.

Læs også: Jeg er ikke den eneste, der er gravid

Det føles helt mærkelig ikke at amme længere. Min lille baby er blevet så stor! Og nu her 14 dage efter ammestop har mine bryster det simpelthen så godt. De er hverken spændte eller fyldte. De er bløde som smør og flade som våde teposer. Så jeg ved faktisk ikke, om der overhovedet er gang i dem lige nu. Men det kommer der jo snart igen. Og så krydser jeg fingre for, at det går lige så godt med amning anden gang. Helst bare uden halve brystvorter, hvis jeg selv må vælge. Hvordan er amning gået hos jer? Både første og anden gang?

You may also like

6 kommentarer

Louise 23. april 2019 - 20:47

Dejligt du har kunne amme så længe <3
Storebror var mere sulten end brystmælk i en alder af 4 måneder, så flaskebarn derefter. Lillesøster fik bryst indtil 7 måneder, men har brugt ammebrik siden 2 uger (#blodsårpåbryster), så et helt ammeforløb på ammebrik, for hun lærte aldrig ‘den rigtige brystvorte’ at kende.. hehe. held og lykke med det hele 🙂

Svar
Frederikke Egel 23. april 2019 - 20:51

Sejt med to ammende børn i hhv. 4 og 7 måneder. Stærkt arbejde <3 Jeg hoppede også på ammebrikker begge gange, mine brystvorter flækkede. Det var den STØRSTE hjælp! Første gang var det lidt sværere at vænne hende af med dem og tilbage på brystet efter en måned med brik, men det gik. Anden gang havde hun til gengæld svært ved at tage med brik, da hun var 8 måneder, men det lykkedes også efter lidt snilde. Det er så forskelligt. Men det er jo fantastisk, at de kan få god supplement, hvis de ikke bliver mætte eller kan/vil amme!

Svar
Anne 24. april 2019 - 6:26

Min datter er fra januar 2018 og amningen kom også hurtigt op at køre her. Jovist, vi skulle lige igennem sår, ammebrikker og en omgang brystbetændelse, men derefter kørte det bare. Jeg ammede hende fuldt ud, lige indtil juli måned. Så gad hun simpelthen ikke mere.
Lige siden omkring april sidste år, stoppede hun med at vise interesse. Hun satte sig fast, synkende 3-4 gange, vendte derefter hovedet helt væk, tilbage til brystet, spiste lidt, væk igen og sådan kunne det fortsætte. Til sommer stoppede hun så helt og det har ikke været til at mærke på hende. Vi fortsatte så med erstatning de efterfølgende par måneder, men mine bryster var også bare sig selv igen. Og som du selv beskriver det så godt ‘som våde teposer’ 😂
Alt held og lykke med lillebror, jeg nyder at følge med på sidelinjen 💙

Svar
Carina 24. april 2019 - 8:52

Hvor er det fantastisk med et naturligt ammestop fra hendes side! Lille, store pige <3 Det er også sådan jeg en dag håber det ender. Jeg har aldrig oplevet problemer med amning. Vi nærmer os de 20 måneder nu og han efterspørger det op til flere gange om dagen stadig – men det er også hyggeligt og vi nyder det begge!

Svar
Silje 24. april 2019 - 9:47

Hvor dejligt at du har ammet så længe og at det er gået så god!. Mon ikke det bliver lige så med lillebror? <3
Når man bliver gravid for anden gang, i mens man er i gang med et ammeforløb, så kan mælken faktisk blive en smule bitter. Derfor er der rigtig mange børn, der af sig selv stopper hvis deres mor bliver gravid igen 🙂

Svar
Tina 27. april 2019 - 9:47

Det var da fint, at Elvira selv stoppede, det gør det hele meget nemmere 🙂
Jeg ammede til min datter var tæt på de 3 år.
Jeg kunne desværre ikke få flere børn, men ellers havde jeg nok valgt en plan ala din.
En rigtig god weekend ønskes du og dine 🙂

Svar

Skriv en kommentar