Hjem PERSONLIGT DERFOR HAR JEG FÅET BØJLE

DERFOR HAR JEG FÅET BØJLE

af Frederikke Egel

14. maj 2019 med bøjle på

Annonce for SmileDesigns

Da jeg var yngre, ville jeg sindsygt gerne have togskinner på. Jeg syntes, det var SÅ sejt, og jeg prøvede flere gang, forgæves bevares, at overbevise min mor om mit behov, men den hoppede hun ikke på. Det tætteste jeg kom på at få bøjle var, når jeg prøvede min venindes ganebøjle (måms), men eftersom den jo var lavet til hendes mund, så passede den slet ikke til min. Damn. 😉

Da jeg blev ældre, så voksede jeg fra det behov og var derfra ret glad for for, at mine tandlægebesøg altid var hurtigt overstået og smertefrie. Jeg har aldrig frygtet at skulle til tandlægen, for jeg har altid fået det samme at vide; god mundhygiejne, flot tandbørstning, brug mere tandtråd, vi ses om 1,5 år. Nemt.

Men så skete der det, at jeg her i mit ‘voksenliv’ fik en baby, og så gik der baby-rutiner, aftenputning og søvnmangel i den, og så blev jeg simpelthen doven i forhold til tandbørstningen. Jeg var for træt til at gå ud og børste tænder, så jeg bildte mig selv ind, at det nok ikke var så slemt at misse aftenbørstningen – flere dage om ugen (lad os bare give amme-hjernen skylden, for det er da for dumt). Så da jeg kom til tandtjek hos SmileDesigns, som jeg har været hos i forbindelse med min Invisalign bøjle (mere om den længere nede), fandt jeg fisme ud af, at jeg havde et lille, begyndende hul i min venstre kindtand…. Fuck! Ej, hvor dumt! Nu havde jeg lige håbet på, at jeg aldrig skulle have et hul i tanden.

Camilla, min behandler hos SmileDesigns, og jeg blev enige om, at jeg lige så godt kunne få fikset det hul, inden jeg fik bøjle/skinner på, så det i hvert fald ikke blev værre under forløbet. I de 5, snart 6 år, jeg har boet her i København, har jeg bare haft tandlæge i Faaborg. Jeg har besøgt dem så sjældent, at det sagtens kunne gøres, når jeg var hjemme ved de gamle. Men når jeg nu alligevel følte mig i så gode, trygge og professionelle hænder hos SmileDesigns, besluttede jeg, at jeg lige så godt kunne rykke over til deres egen tandlægeklinik, der ligger ved siden af den bygning, hvor man får Invisalign behandlingen. Så nu har jeg fået tandlæge her midt i Købehavn. Jeg føler mig helt voksen 😉

Nå, men hullet blev fikset (som man siger), og det var en noget sjov oplevelse, eftersom bedøvelsen lammede hele min venstre side af mund, læber og hage. Jeg lavede nogle stories om det på Instagram, og jeg kunne slet ikke stoppe med at grine, når jeg så mig selv. Haha. Men nu var jeg i hvert fald klar til at påbegynde mit Invisalign forløb for at få rettet min tænder. For dem var der altså sket noget med i årenes løb.

3. april 2019 efter bedøvelse og fiks af hul i tanden

9. maj 2019 – mine tænder inden bøjle

Således så mine tænder ud torsdag d. 9. maj, hvor jeg var inde og hente mine første skinner og få en grundig gennemgang i, hvordan man tager dem af og på, hvordan man plejer dem, og hvordan man passer sine tænder under behandlingsforløbet. Inden man får sin skinne og går rigtigt i gang med Invisalign behandlingsforløbet, så er man til et par besøg og undersøgelser hos SmileDesigns inden;

Man er først og fremmest til en indledende forundersøgelse, der er helt gratis. For alle! Så hvis du er det mindste nysgerrig, så kan du ringe og booke en tid til en forundersøgelse og en snak. Her får man tjekket sine tænder, får lavet en 3D scanning med udkast til en behandlingsplan, man snakker om tankerne, mulighederne og forventningerne til tandretningen, prisniveau, forventet længde på behandlingen, efterbehandling osv. Det er rigtig rart at være til den her samtale, inden man beslutter sig, så man er helt sikker på, at man har alle informationer med, og så man lige kan høre, hvad klinikken selv tænker om ens tænder ud fra et professionelt perspektiv. Min behandler, Camilla, var enormt professionel, rar, imødekommende, sød, rolig og tryg at være inde hos. Det er en stor og permanent omgang, så man vil gerne være sikker på, at man er i gode hænder, og det følte jeg bestemt. Derudover havde Camilla selv prøvet både almindelig bøjle og Invisalign, så hun kunne virkelig tale ud fra erfaring, og så er SmileDesigne, som de eneste, 100% specialiserede i lige netop Insivalign behandling. Så selvom jeg ikke er bange for tandlæger og generelt kun har gode erfaringer, så betyder det altså enormt meget, at en klinik er anerkendt og førende indenfor det område, som de arbejder med, og ikke bare har det som en lille ekstra-ydelse for pengenes skyld.

Nå, men når man så har besluttet, at man gerne vil gennemføre behandlingen, som jeg gjorde, så kommer man ind til SmileDesigns og får et tandtjek, en tandrensning og får taget røntgen for at se, om der er nogle huller, der skal fikses, inden behandlingen starter. Alt dette hører med i prisen, så medmindre du skal have fikset huller eller andet, så er alle de her undersøgelser og behandlinger med i pakken. Når alt er på plads, bliver ens tænder scannet, så man kan få lavet sin 3D video og billeder af forløbet (se mit herunder), så man kan se før-/efterbilleder af resultatet. Det er mega spændende og så sjovt at se! Derfra går der et par uger, og så er ens skinner klar.

Her kan I se mine før- og efterbilleder i 3D:

Min behandling tager ca 1 år og er en af de mindre omgange. Grunden til at jeg gerne vil have rettet min tænder er (udover at et flot smil og pæne tænder gør enormt meget for et menneske) at jeg har bemærket, at mine tænder i undermunden har rykket sig rigtig meget de seneste par år. Jeg kan se, at de to yderste af mine fortænder er blevet skubbet længere og længere frem, mens de to i midten er blevet skubbet længere og længere tilbage. Derudover var mine kindtænder begyndt at lægge sig nedad – indad – hvilket gav et anderledes bid. Jeg oplevede heldigvis ikke nogle smerter ved det, og det var ikke noget, andre som sådan kunne se, fordi mine tænder i overmunden dækkede det hele, men det var noget, jeg tydeligt selv kunne se og mærke, hvorfor jeg gerne ville gennemgå den her behandling for at forebygge, at det blev værre.

Og det viste sig vist at være en ret god beslutning, for jeg fandt faktisk ud af, at jeg åbenbart skærer ret meget tænder, og at mine hjørnetænder er slidt helt flade og ikke er spidse længere, som de ellers burde være (det kan man også tydeligt se på de nederste billeder herover). Jeg er nogle gange vågnet op med hovedpine eller helt spændte kæber, så selvom skinnerne ikke som sådan kan få mig til at stoppe med at skære tænder, så kan de være med til at skåne mine tænder fra skære mod hinanden og måske kan ændringerne af mit bid være med til, at jeg enten stopper eller ikke ødelægger mine tænder så meget. Det ville i hvert fald være en bonus at få både flotte bisser og undgå at skære tænder oveni, at jeg får rettet tænderne tilbage på plads.

22. maj 2019 – mine tænder med bøjle

Og så spurgte jeg jer på Instagram, om der var noget, I ville vide. Og det var der. Så her kommer jeres spørgsmål med mine svar:

Læsper man meget?
Altså man læsper jo egentlig ikke, for det er ikke ens tunge, der gør, at ord med f.eks. ‘s’ bliver lidt sværere at udtale. Det skyldes, at skinnen allerede ændrer ens bid fra dag 1, hvorfor ens tænder ikke mødes på samme måde som før, og så lyder nogle ord lidt sjove, indtil man lige har vænnet sig til det. Der gik en uges tid, så synes jeg ikke, at mit var så slemt længere. Det bliver allerede meget bedre ved skinne nr. 2, som man får 1-2 uger efter den første skinne. I denne video har jeg haft bøjlen på i 4 dage. Der kan I høre, hvor ‘slemt’ det er. 🙂

Gør det ondt at have skinnerne i?
Ja og nej. Det gør ondt de første par dage, synes jeg. Det er ikke en decideret smerte, men det er ømt. Alle sagde til mig, at det ikke gjorde ondt, og hvis jeg skulle svare på det spørgsmål her og nu, så ville jeg også selv svare nej, for det gør det slet, slet ikke længere, men det gjorde det altså de første par dage. Mine tænder, særligt i undermunden, hvor den største forandring skal ske hos mig, var mega ømme, så jeg kunne ikke engang bide en mundfuld bolle af. Jeg sad og skar mine morgenboller ud med kniv og gaffel. Haha. Derudover så er de attachments, som sidder på ens tænder (dem der holder skinnerne på plads) lidt skarpe. Så når man ikke har skinnerne på, så kan de kan godt ridse lidt i ens kinder og på indersiden af læberne til at starte med. Jeg fik i hvert fald små hudafskrabninger de første par dage. Og derudover så fik jeg blister på min tunge. Særligt på spidsen af tungen, fordi den lige skal vænne sig til, at der er noget nyt og permanent i munden, som den rammer en del gange. Det gik over efter 2-3 dage, men det er meget rart at vide og være forberedt på.

Hvordan er det at tage skinnerne i og på?
Det er intet problem. De første par dage var den ret stram og skulle lige vrides lidt, før den gav sig på alle attachments, men når man lige lærer en metode, så er det nemt. Man får ikke brækfornemmelser af det, som der var en, der spurgte om. 😉

Hvad koster en behandling?
Priserne ligger mellem 35.000-55.000kr og afhænger af ens specifikke case (I kan læse mere om priserne her). Jeg tør næsten ikke skrive prisen på min behandling, for man er nødt til at komme ind til en forundersøgelse (det er helt gratis – book her) for at få sin egen konkrete behandlingsplan, før man kan regne med prisen, men min behandling, som er en af de mindre og lette omgange, ville koste omkring 40.000kr med ALT: 3D scanninger, røntgen, tandtjek, tandrensning, alle skinner, alle kontroller, tandblegning og guide til efterbehandling. Det er en god sjat penge, men man får virkelig også meget med i pakken af dybt professionelle mennesker – og ikke mindst et flot resultat!

Skal man betale én gang eller kan man dele betalingen op?
Man kan godt dele betalingen op, hvis man ikke ønsker at betale i ét hug. Det kan man bare snakke med SmileDesigns om, så det passer til ens økonomi.

Hvordan rykker ens tænder sig med skinnerne?
Man får et nyt sæt skinner til hver uge, som er en lille smule anderledes fra den forrige uges skinne. Så hver uge får du en ny skinne i, som rykker dine tænder en lille smule mere, og langsomt vil dine tænder rykke sig mere og mere mod det endelige resultat. Det er en mega smart og skånsom metode. Man får alle skinnerne med hjem og skifter dem så hver uge. Man er løbende til kontrol for at se, at alt er, som det skal være, og når man så er færdig med alle skinnerne, så bliver man igen tjekket for at sikre, at det optimale resultat er opnået. Så der bliver hele tiden holdt øje med, at alt spiller og går godt.

Skal man tage skinnerne ud, når man spiser og drikker?
Man må drikke vand, mælk, kaffe og te med skinnerne på. Jeg drikker dog kun vand med dem på, da jeg har fået at vide, at de andre ting godt kan være med til at misfarve den lidt, og det vil jeg gerne undgå. Skinnerne skal tages ud, når man drikker andet end de 4 ting, og når man skal spise.

Kan man se bøjlen meget tydeligt?
Personligt synes jeg ikke, at man ser dem tydeligt. De er selvfølgelig ikke usynlige, for man har jo noget på tænderne. Men skinnerne er  helt gennemsigtige, så man skal ret tæt på en person, før man kan se, at de har skinnerne på. Det der er mest tydeligt er faktisk de små attachments, der sidder på tænderne, synes jeg. Det er langt mindre synligt end almindelige togskinner, og når man først har vænnet sig til dem, så bemærker man dem næsten heller ikke selv.

Hvor længe skal man have dem på?
En behandling tager typisk mellem 6 måneder og 2 år, så det kommer igen an på, hvordan din case er. Jeg skal have mine skinner på i lidt under 1 år.

Hvor mange timer om dagen, skal man have skinnerne på? 
Man skal have skinnerne på i 22 ud af 24 timer i døgnet. Så man skal tage dem i igen, når man er færdig med at spise og drikke. Det vænner man sig også lynhurtigt til. Faktisk så føles det helt mærkeligt, når bøjlen ikke er i. Haha. I kan læse mere om Invisalign her.

You may also like

1 kommentar

Caroline 3. juni 2019 - 2:09

hvor bliver det fint! og du måtte gerne have overtaget mine togskinner, som jeg havde på i 8. klasse. da jeg fik at vide, at jeg skulle have bøjle på, følte jeg, at det var enden på mit liv, haha! jeg fik den dog af efter 10 måneder og overlevede det hele 😉

Svar

Skriv en kommentar