Hjem PERSONLIGT TANKER OM HJEMMEFØDSEL

TANKER OM HJEMMEFØDSEL

af Frederikke Egel

Og med ét blev jeg 20kg tungere og var i 37. uge af min graviditet (36+5). Det vil altså sige, at der er under en måned til termin og max 37 dage til, at vi har en baby i huset! Shiiit!

De af jer der har flere børn kender nok følelsen af at blive overhalet indenom af sin graviditet, mens man bare fiser rundt efter sin tumling og prøver at få hverdagen til at hænge sammen. Bum. Så står der en fødsel for døren og et nyt liv med to børn går i gang! Sådan har jeg det lige nu. Og sådan har jeg haft det siden jeg gik ind i uge 30. Siden da er tiden bare stukket af!

Nå, men selvom jeg er andengangsgravid og har været mor i 20 måneder nu, famler jeg stadig lidt i blinde. Bevares, jeg har styr på de gængse ting i hverdagen; der er altid mad og snacks på lager til Elvira, bleer, vådservietter og rent tøj er der også altid til hende (så helt galt kan det vist ikke gå), men jeg glemmer altså stadig de skide D-dråber, og af og til vier vi pænt udenom konflikterne ved aftensmaden og lader Elvira se Ipad bare for at få ro (undskyld, børneeksperter). Hvis hun falder i søvn i bilen på vej hjem fra et eller andet, og vi ikke har fået børstet tænder, så springer vi også dét over. Har hun en dum dag, får hun lov til at have ‘sut og nui’ så meget, hun lyster. Vi lever lidt efter “whatever works”-metoden og mærker efter på Elvira (og os selv), hvad der fungerer, mere end vi gør, hvad bøgerne og eksperterne siger. Og indtil videre går det ganske udemærket for os. Så jeg er egentlig fortrøstningsfuld omkring en to’er, omend jeg er sikker på, det bliver en omvæltning.

Læs også: Vi endte på fødemodtagelsen i går

Noget jeg dog ikke er helt fortrøstningsfuld omkring er fødslen. Jeg frygter den ikke, men jeg er spændt, nysgerrig, forvirret og uforberedt. For hvordan kommer det mon til at gå denne gang? Det kan ingen svare mig på. Ingen kan sige noget. Det kunne de selvfølgelig heller ikke første gang, men der var jeg også selv ganske uvidende og bare spændt på at opleve ‘en fødsel’. Denne gang ved jeg lidt mere omkring, hvad det indebærer, og hvad jeg skal igennem. Og det er både på godt og ondt.

For det eneste vi sådan rigtig ved er, at selve fødslen med Elvira, efter jeg havde brugt ca. 27 timer på at udvide mig og fået hjælp af både morfin og en epiduralblokade, kun tog 18 minutter og 3 presseveer, hvilket åbenbart er ret hurtigt for en førstegangsfødende. Efter ordre fra flere jordemødre skal vi derfor være lidt hurtigere på aftrækkeren, når jeg mærke første ve, fordi det formentlig vil gå en del hurtigere, før lillebror ligger på mit bryst denne gang. Fødselskanalen er nemlig skabt og latens/udvidelsesfasen er derfor, typisk, betydeligt kortere anden gang, hvorfor pressefasen hurtigere vil vise sig. Og når den i mit tilfælde var så kort, har jeg ikke alverdens tid til at tage et bad og pakke en taske. Udover dén information kan man kun spå og fødslen. Og når jo, så ved vi jo, at hvis alt er gået godt, bliver vi sendt hjem 4-6 timer efter fødslen…. En lidt skræmmende tanke.

Og netop grundet den sidstnævnte information, som jeg har det lidt ambivalent med, har jeg leget lidt med tankerne om en hjemmefødsel. En stille og rolig fødsel i vante omgivelser, hvor jeg ikke ved første ve skal panikke over pasning af Elvira, at få Mark hjem fra arbejde og at nå ud på hospitalet, inden jeg føder på motorvejen, for så et par timer senere at køre hjem igen. En baby rigere og lykkelig som aldrig før, men samtidig også med allerflest smerter, og en baby der er allermest skrøbelig. Det virker ret fjernt for mig. At det skal gå så ‘samlebåndsagtigt’. Hurtigt ind – hurtigt ud. Som man siger.

Læs også: Dét har vi købt til lillebror

Jeg kan selvfølgelig sagtens se, at der ikke er plads til, at alle flergangsfødende kvinder i Danmark skal indlogeres og have fuld service i 2 døgn. Det tror jeg heller ikke at ret mange er interesseret i, da man jo netop har én derhjemme i forvejen, som man også gerne vil hjem til. Men det virker unaturligt for mig, at mit lille barn få timer gammel skal fjernes fra mine arme, lægges over i en kold autostol og så ellers køres fra et sted til et andet. Og det kan jeg sådan set undgå ved at føde hjemme.

Men …

Samtidig er jeg også enormt utryg ved tanken om ikke at skulle føde på et hospital, hvor der er maskiner, læger og fagfolk et kald væk, hvis noget skulle gå galt. Elviras fødsel gik rigtig godt og uden komplikationer, omend hun prøvede at presse en arm ud samtidig med sit hovede, hvilket fik jordemoderen til at spidse tonen en smule til for at undgå, at jeg sprættede fra den ene ende til den anden, men derudover har jeg ingen ubehagelige oplevelser i rygsækken, der skulle understøtte den utryghed. Eller bekymring, om man vil. Det er nok bare min ‘sunde fornuft’ og en følelse af ‘better safe than sorry’. Og så fik jeg også en epiduralblokade grundet vestorm, og den kan kun lægges af en anestesilæge og ikke en jordemoder, som jo er det, der vil være til stede hjemme hos mig, så hvis jeg skal have det igen, skal der først tilkaldes en læge til adressen. Lidt omfattende.

Læs også: “Hvad skal jeg købe til mit barn?” Mine råd

Som I kan høre, så ved jeg ikke meget om hjemmefødsler, andet end de teorier og følelser, jeg selv brygger oppe i knolden. Mange taler rigtig varmt om hjemmefødsler, mens andre hælder mere til ‘safe’-metoden på hospitalet. Så hvis I har nogle erfaringer, overvejelser, inputs, whatever I kunne have lyst til at dele med mig, så hold jer endelig ikke tilbage! Jeg ville elske enhver beretning, der kunne gøre mig klogere på min overvejelse. Mark er ikke just fan af idéen, så han er ikke så objektiv at sparre med 😛 Haha

You may also like

24 kommentarer

Helle 5. september 2019 - 21:28

Vi havde planlagt en hjemmefødsel med vores 2. barn. Vi boede i lejlighed, og jeg undlod at tænke på fødselskar og alt mulig andet, som kunne blive et logistisk hyr. Vi havde revet ingefær, som lå klar i fryseren, og indkøbt chiliplaster en masse. MEN skæbnen ville simpelthen at hun valgte at blive inde i hulen 14 dage over tid, så hjemmefødslen måtte afblæses 🙁 Men jeg medbragte al min alternative smertelindring til sygehuset, og det virkede til UG, vil jeg bare lige sige.

Min kæreste var heller ikke fan af hjemmefødsel, men jeg tror at han fandt ro i at jeg var så afklaret med det, og at sygehuset trods alt kun lå 7 km væk. Og så har han efterfølgende sagt at han faktisk havde set frem til at være en mere aktiv del af ‘fødselsteamet’, og ikke kun saftevandsbæreren 😉

Jeg tænker at vi nok kommer til at tage en 3. runde, og selvom jeg nu har 40 km til nærmeste sygehus, så vil jeg virkelig gerne give hjemmefødslen et nyt forsøg. Jeg har KUN hørt positive historier!

Svar
Sofie 5. september 2019 - 21:59

Vi planlægger en hjemmefødsel her med nummer to. Min første var jeg i aktiv fødsel i 4 timer, og jeg pressede ham ud på 10 min. Og 4 presseveer, så vi blev også rådet til at overveje hjemmefødsel. Efter jeg havde læst om det, var jeg helt sikker. En af mine bekymringef går på, om vi overhovedet når hospitalet, før jeg skulle føde…. Herhjemme kan vi blive hjemme, stille og rolig pasning til vores søn, og så kommer lillesøster bare, når hun er klar. Vi skal ikke haste ud af døren (sidst havde jeg vestorm), og der kommer en JM hjem til os. JM har KUN dig (og baby) som fødende, så hun er hele tiden super opmærksom på dig. Er der det mindste galt eller tvivl, bliver I overflyttet til hospitalet. Det er også bevist, at hjemmefødende ikke har brug for smertestillende medicin og indgreben, selv en overflyttelse til hospitalet er med færre indgreb. Som min JM sagde, så kan vi skrive os op til hjemmefødsel og planlægge det, go så kan vi ALTID komme ind på føde gangen og føde, hvis vi hellere vil det. Jeg hører til Hvidovre hospital, hvilket du vist ogås gør. De har en hjemmefødselscafe, som jeg synes, I skal tage til 🙂

Svar
Laura 5. september 2019 - 22:21

Jeg arbejder som sygeplejerske på en Neonatal afdeling, og har derfor set hvordan det går, hvis noget går galt.
Jeg er fuldt ud bevidst om, at jeg “kun” ser worst case, og at der er rigtig mange fødsler der går fuldstændig efter planen – men jeg ved også hvor hurtigt det kan gå galt, og jeg kunne derfor aldrig finde på at være så langt væk fra relevant fagpersonale, som man trods alt er hvis man føder hjemme 🙂
Jeg håber du får endnu en fantastisk oplevelse, uanset hvad du beslutter dig for 🙂

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:43

Hej Laura. Min søster har lige tilbragt en del tid på Neonatal, da hun fødte min lille niece 8 uger for tidligt, så jeg vil bare lige rose dig og alle andre sygeplejersker på Neonatalafdelingerne – I gør et fantastisk stykke arbejde! ❤️ Jeg har helt klart også min søsters oplevelse med i tankerne, men jeg ville absolut heller ikke føde hjemme, hvis jeg gik i fødsel før tid, eller hvis der var noget, der virkede underligt/kompliceret. Vi bor 15-20 min fra sygehuset, så der er heldigvis ikke langt dertil, hvis det bliver nødvendigt at ændre plan, men tankerne om ikke at skulle ud i larm og blæst og køre bil med min lille nyfødte er en rar tanke, så vi bare kan tage det helt stille og roligt. Men nu må vi se. Det er i hvert fald dejligt med alle jeres inputs 😀

Svar
Katrine 5. september 2019 - 22:34

Jeg synes du skal give podcasten “Anden til venstre” med Stephanie Fisker, hvor hun har besøg af Lukas Grahams kæreste Rillo, som fødte deres datter derhjemme. Hun satte nogle super fine ord på det 🙂

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:44

Den har jeg faktisk hørt. Det lyder så fantastisk og roligt! ❤️

Svar
Marie 5. september 2019 - 23:06

Du kan være helt sikker på, at der ikke kommer en anæstesilæge ud på adressen – så skal du ind på hospitalet. Hvilket i øvrigt gælder for alt, hvad der skal en læge til under fødslen. Bare lige for at rette en evt. misforståelse.

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:40

Tak for rettelsen – det er jo ret essentiel viden! 😀 Jeg tænker, at min jordemoder havde fortalt mig det før eller siden, men det er jo lige præcis derfor, jeg efterspørger inputs, råd og erfaringer fra jer. I er så ski’ begavet!

Svar
Anne Sofie 5. september 2019 - 23:33

Hej Frederikke. Jeg fødte vores datter hjemme, og det var den fedeste oplevelse. Venter mig igen, og vi skal føde hjemme igen. At være i vante og trygge omgivelser er ikke bare praktisk og dejligt, men også meget væsentligt for dit bl.a. oxytocin niveauet, som er det stof vi skal have fut i for at få veer. Det er så fedt, at jordemoderen er gæsten, og ikke omvendt, og så har hun det fulde fokus på dig – ingen andre! Hun havde en jordemoderstuderende med også og det var bare luksus (vi sagde ja på forhånd). Det kan så varmt anbefales. Jeg syntes, at bare det at du “tør” tænke tanken – forstå mig ret, nogle syntes jo det er helt gak gak, det ser jeg som at det kan du sagtens rumme! Der er også det lidt fede ved det, at man får lidt flere kræfter af at vide, at man faktisk skal klare den uden de gængse hjælpemidler 😜 Hvis i kan nå det, så undersøg evt om jeres sygehus laver nogle infoaftener. Der er også nogle gamle udsendelser, noget med “føde godt – hjemme bedst” som bestemt er et kig værd 👍🏼🌞

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:46

Hej Anne Sofie,

Tak for din dejlige og opmuntrende besked. Hvor er I seje, at I tager begge fødsler hjemme! Jeg er sikker på, at når man først har prøvet det, så er det det mest oplagte i hele verden. Det virker nemlig enormt rart og hjemligt, omend jeg stadig må indrømme, at ‘pludselige komplikationer’ spøger i baghovedet.

Vi må undersøge infoaftener og snakke med vores jordemoder om det hele!

Svar
Line Skau 6. september 2019 - 6:25

Hej Frederikke
Jeg kan virkelig godt forstå dine tanker om en hjemmefødsel og de mange bekymringer som man ikke har, når man kan være hjemme og tage tingene under tempo de nu kommer. Jeg fødte selv hurtigt første gang, 9 timer fra første lille bitte ve til jeg havde min søn. Anden gang overvejede jeg slet ikke hjemmefødsel, før en mor foran vuggestuen nævnte det. Jeg skyndte mig at ringe til dem og efter det første besøg var hverken min mand eller jeg i tvivl. Vi ville føde hjemme. Og wauw en skøn oplevelse. Jeg fødte på 4 små timer i vante omgivelser. Mens jeg lå med mib lille nye baby i armene sad min søn og spise morgenmad og talte med jordemoderen i stuen og alt var ret skønt. En virkelig stor anbefaling herfra. Det vil i ikke fortryde.

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:38

Wow, det lyder som en fuldstændig fantastisk, rolig og tryg oplevelse! ❤️ Det er især besværet med at komme til sygehuset med veer samt hjemturen med smerter og en lille bitte skrøbelig nyfødt, der driller mig lidt. Det virker bare så dumt! Haha

Svar
Nanna 6. september 2019 - 6:34

Kæreste dig.
Som jordemoder vil jeg altid råde dig til at tage en god snak med din egen jordemoder om, hvad du gerne vil. Måske tage mark med under armen, så han også kan høre med egne øre.
Det er – viser undersøgelser – større risiko for indgreb i en fødsel (hvis man er helt normal og ukompliceret gravid og fødende) hvis man føder på et sygehus fremfor derhjemme.

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:37

Hej Nanna,
Jeg har jordemoderbesøg på torsdag, så der tager vi snakken, for hun er helt klart den rette at have med indover – jeg ville bare gerne have inputs fra andre, der måske selv har prøvet det, da jeg ikke har så mange bekendte, der kan hjælpe mig/os med overvejelserne. Men det er betryggende at vide, at det er lige så sikkert, såfremt alt er forløbet fint op til.

Svar
Tea 6. september 2019 - 7:45

Hvis du skal have en epidural skal du overflyttes til sygehuset. Man lægger ikke en epi i hjemmet 😉 men kan klart anbefale en Hjemmefødsel, det er videnskabeligt bevist at det er lige så sikkert som en hospitalsfødsel når man er andengangsfødende. Mvh en mor til 3 og jordemoder.

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 9:35

Der kan man bare se. Det vidste jeg f.eks. ikke med den epidural 😀 Tak for info og positive ord!

Svar
Simone 6. september 2019 - 10:50

Min gruppe og jeg sidder pt og skriver projekt omkring hjemmefødsel (er jdm. studerende) og synes iøvrigt emnet er vildt spændende! Jeg har selv været heldig at assistere til en hjemmefødsel, og det var vildt fantastisk, fredsfyld og trygt! Man skal selvfølgelig altid snakke med sin jordemoder først, da det er hende, der kender dig, og hende der kan fortælle dig, om du kan anbefales at føde hjemme eller ej. Vi har i gruppen lyttet til ‘fødselskanalens’ podcast kaldet ‘home sweet homebirth’ – måske den kan give dig lidt inspiration (den er lavet af 2 jordemødre) 😉

Svar
Frederikke Egel 6. september 2019 - 11:05

Hej Simone. Hvor spændende at være med til en hjemmefødsel fra din side! Jeg vil tjekke podcasten ud! Tak 😃

Svar
Frederikke 6. september 2019 - 20:48

Jeg turde ikke selv hjemmefødsel ved nr to. Tror godt jeg kunne finde på det, hvis vi skal have en treer. Jeg fødte i vand 2. Gang og det var helt fantastisk, så jeg selv tog imod. Den bedste fødselsoplevelse jeg aldrig glemmer. Vi havde ingen oplevelse af at blive “smidt ud” efter x antal timer. Vi valgte selv at tage hjem 3 timer efter fødslen. Man vil bare gerne hjem i fred og ro og være familie

Svar
Mille 6. september 2019 - 20:57

Jeg fødte 1 dreng på hospital, 2 dreng i hjemmet der er SÅ meget ro, SÅ meget styr på det og det er HELT fantastisk! hjemmefødsels jordemødre læser din tidligere fødselshistorie og snakker med dig og vurdere om du kan føde hjemme (ihverfald i provinsen) så derfor er der et møde, som man holder med dem og en meget hyggelig snak omkring de forskellige ting der gør at man i fællesskab vælger en Hjemmefødsel hvis de syntes det kan passe til dig og du selv syntes det! Ville helt klar anbefale at booke et “møde” med dem, og få dem til at snakke det igennem med jer, vil næsten tro i vælger at gøre det hjemme efter sådan et møde, og er ret sikker på du aldrig vil fortryde det! Det er så perfekt !!

Svar
Rebecca Nygård Pedersen 6. september 2019 - 21:05

Hej. Jeg har ikke selv født. Man da jeg kom til verden gik det så hurtigt at som sagt jeg blive født 2 gange. 😊 Da jeg først gange kom med begge ben første og så smut jeg ind igen og fik vendt mig så jeg kom med hovedet først med navlestreng rundt om halsen. Undskyld for min fortæller.

TILLYKKE MED DIN LILLE SØN NÅR HAN KOMMER TIL VERDEN 🇩🇰🇩🇰

Svar
Johanne 9. september 2019 - 16:31

🙌Hjemmefødsel🙌
Gør det! Det er så trygt og rart! Og jordemødrene tager ALLE forbehold, så du og bebs er i sikre hænder! ❤❤ jeg kan kun anbefale det!

Svar
Maria 10. september 2019 - 9:26

Kære Frederikke
Tillykke med at I snart bliver et familie medlem rigere 🙂
Jeg kan se at rigtig mange anbefaler en hjemmefødsel, så jeg vil også lige give mit input.
Jeg er intensiv sygeplejerske på neonatal intensiv, hvor vi desværre ser en del hjemmefødsler, der er gået galt. Det er børn, der bl.a. fødes med iltmangel og skal køles i 3 døgn. Jeg ved godt, at jeg ser de dårlige tilfælde af hjemmefødslerne, men som du selv skriver, så ER hjælpen på et hospital lige på den anden side af fødegangen, hvis der skulle ske noget uventet – det er den bare ikke derhjemme, der går tit for lang tid, og det synes jeg er vigtigt at pointere. Så jeg vil råde dig til at tænke over ‘the downside’ også, selvom det lyder fantastisk at kunne føde i sine trygge og vante omgivelser. Jeg ønsker jer alt det bedste 🙂
Hilsen Maria

Svar
Anne 11. september 2019 - 13:37

Hej Frederikke
Vil bare tipse om bloggere, der har skrevet om deres hjemmefødsler:

– Sneglcille
– Sofie Ude
– Karoline fra I carried a watermelon

Kh

Svar

Skriv en kommentar