Hjem PERSONLIGT VALDEMARS LURE

VALDEMARS LURE

af Frederikke Egel

NU tør jeg godt skrive det her indlæg, for Valdemars lure er l.o.r.t i øjeblikket, så jeg jinxer ikke noget eller sætter en god rutine på spil ved at snakke om den ?

Valdemar er 5 måneder her d. 6. Vi har de sidste par uger været igennem et skift/overlap i forhold til hans lurrutiner, og vi var faktisk kommet ind i en god rutine, som vi (jeg) ellers var rigtig glad for. Men de sidste 5-6 dage har været som den gamle rutine – faktisk værre. Og det skyldes nok, at han har fået streptokokker og er på penicillin og rigeligt med Panodil, så hans immunforsvar kæmper samtidig med, at han har ondt. Stakkels lille mand.

I “gamle dage” (altså bare for et par uger siden, men det føles som meget længere tid siden i babytid. Haha) kæmpede jeg en brag kamp med #45minchallenge, hvor alle lure stoppede brat efter 45 min. Valdemar vågnede ked af det, men intet kunne få ham videre i søvnen. Jeg begyndte derfor at stille mig ud til barnevognen og rokke den, når der var gået omkring 40 min i håbet om at ‘nå ham’, inden han vågnede efter 45 min. Men det lykkedes sjældent. På daværende tidspunkt lød lurtiderne således (sådan ca):

Kl. 7: vågner fra natten
Kl. 9: falder i søvn i barnevognen på vej hjem fra vuggestue
Kl. 9.45: vågner grædende fra lur (en sjælden gang imellem var denne lur lang, men det blev sjældnere og sjældnere)
Kl. 12.30: bliver ammet, bøvset af og lagt i barnevognen til lur
Kl. 13.15: vågner grædende og kan ikke finde tilbage i søvnen
Kl. 16: falder i søvn i barnevognen på vej hjem fra vuggestue
Kl. 16.45: vågner i fint humør, da han ikke har brug for mere søvn ved denne powernap
Kl. 19: bliver puttet for natten

Jeg fandt langsomt ud af, at når Valdemar vågnede grædende fra lur, så var/er det fordi, han stadig er træt, men har svært ved selv at falde til ro og egentlig ikke er træt nok til at sove mere. Så for små to uger siden, prøvede jeg at trække hans lurtider for at se, om det måske gav to længere lure i stedet for tre korte lure. Og det gjorde det! Og i over en uge lød lurtiderne således (sådan ca):

Kl. 9.30: falder i søvn i barnevognen på vej hjem fra vuggestue og indkøb
Kl. 11: vågner glad og veludhvilet
Kl. 13.30: bliver ammet, bøvset af og puttet til lur. Hvis jeg vil være sikker på en lang lur, går jeg en tur.
Kl. 15: vågner fra lur og kan godt holde sig vågen til natten.
Kl. 18.30-19: bliver puttet for natten ved brystet eller falder selv i søvn, mens jeg ligger ved siden af. Afhænger af timing

Se dét var en god rutine! Og den vil jeg rigtig, rigtig, rigtig gerne tilbage til. For den gav Valdemar to gode lure, og den gav mig to gode pauser til at få arbejdet, slappet af eller ordnet lidt i hjemmet. Det lader til, at to lure passer godt til ham – også allerede nu – så når han nu er kommet ovenpå efter sygdom igen, så vil jeg prøve at få indført det igen. I disse dage får han bare lov til at sove hvor han vil, og når han vil. Den anden dag sov han 4 x 20 min. I går sov han 1 x 30 min, 1 x 45 min og 1 x 10 min. Der var han dog i fint humør efter alle tre lure? I dag har han sovet 1 x 1,5 time og 1 x 2,5 time. Der kunne jeg godt rokke ham videre i søvnen? I don’t get it. Haha.

Det med små børn (ja, faktisk børn generelt) og søvn er en (meget lang) gætteleg. Bedst som man er tæt på at gætte rigtigt, så er man alligevel helt off. Og sådan er det for alle (i hvert fald for de fleste), så I skal ikke panikke, hvis luren og søvnen også driller hjemme hos jer. Rigtig mange af jer skriver og spørger ind til Valdemars lure, putning, nattesøvn osv., og jeg vil hjertens gerne besvare så godt, jeg kan, men som I kan læse, så har jeg altså heller ikke en opskrift på den perfekte rutine. For den ændrer sig i takt med barnets udvikling. Og børn udvikler sig hele tiden….

Det bedste råd jeg kan give jer er at skrue ned for forventningerne og kravene til jer selv. Tro på at I gør det godt, og at jeres barn får den søvn, det skal bruge, så længe I aflæser dets træthedstegn og putter, når de opstår. Jeg er sikker på, at I gør det super godt, selvom det kan være frustrerende! Især med de der korte sjatlure, hvor man ikke engang kan nå på toilettet i fred ?

You may also like

Skriv en kommentar