Hjem RANDOM ER DET SNYD AT REDIGERE SINE BILLEDER?

ER DET SNYD AT REDIGERE SINE BILLEDER?

af Frederikke Egel

imageimageDet venstre billede er det orignale billede – det højre billede er redigeret og fra min Instagram @frederikkeegel

Debatten er evigt diskuterbar og efter at have læst min veninde Amalies indlæg om redigering af billeder på Instagram anno 2016, satte det nogle tanker i gang hos mig; Er det virkelig så forkert at redigere sine billeder? Påvirker det folk (især piger) i så høj grad, når jeg smider farvemætning, kontrast, skarphed, gør mig selv lidt brunere samt min baggrund hvidere, at det er ‘snyd’? Eller kan vi godt have en forventning om, at folk har lidt sund fornuft og realitetssans og måske selv kan trække et par procent fra i forhold til billedets reelle virkelighed, efter det er delt på de sociale medier? Det mener jeg jo godt, at vi godt kan.

Hver dag sidder vi foran spejlet og tager make-up på, hver 3. måned er vi hos frisøren for at få farvet hår, hver weekend render vi i høje hæle, hver søndag beslutter vi, at vi skal spise sundere og starte i fitness fra mandag af, hver dag shopper vi efter pænt tøj osv. Alt dette for at frembringe det bedste af os selv og ‘hjælpe’ det lidt på vej, så vi hver dag er glade og tilfredse med vores udseende. Hvorfor er det så ikke også i orden at gøre det samme med billeder? Hjælpe det lidt på vej, så vi er glade og tilfredse med det?

Læs også: Når den online verden overtager den offline

Jovist, der er rigtig mange derude, der tager redigeringen til et højere niveau ved at ændre deres kropsformer, gøre deres bryster og røv større, forlænge deres ben med et par meter samt trække deres mave og lår ind til uigenkendelighed i Facetune, og det synes jeg er en rigtig ærgerligt tendens, for dér går det hen og bliver Instagramsnyd. Og det er samtidig med til at forvrænge billedet af, hvordan man (åbenbart) skal se ud som ung pige, og at sætte idealet i sådan en bås bryder jeg mig slet ikke om. Men kan vi i princippet ikke bare være ligeglade med, om folk gør det? Kan vi ikke bare lade folk om at redigere deres billeder, hvis de vil det? Kan vi ikke bare bruge billederne til at lade os inspirere? Eller så bare vælge at unfollowe personen? Jeg tænker, at det umiddelbart er ret ligetil. Der er ingen, der tvinger nogen til at følge nogen, som de ikke har lyst til, så hvis du synes, at en pige er lækker på hendes Instagram, men ikke virkeligheden, så er det vel bare op til dig, om du vil følge hende eller ej. Bliver du inspireret? Så følg hende. Føler du dig motiveret til at træne og gå op i din krop og sundhed? Så følg hende. Føler du dig ført bag lyset og ‘snydt’? Så lad være med at følg hende. Længere er den vel ikke.

Instagram er en visuel dagbog, hvor vi kan dele billeder fra vores hverdag, og noget af det som Instagram er kendt for er det smukke, æstetiske, visuelle online univers, som vi kan skabe derinde via vores billeder og vores redigeringer. Et drømmende ‘virkeligt’ liv. Når det så er sagt, så vil jeg gerne understrege, at jeg ikke opfordrer til eller er fortaler for at ændre sine billeder for meget, hvadenten det er farve, kropsform eller noget helt andet, men jeg mener samtidig, at det er okay at redigere dem, så man er glade for dem og stolte over at dele dem på sine kanaler. Jeg selv er glad for kontrast, farvemætning og at gøre min baggrund hvid, for jeg synes ikke nødvendigvis, at billedet er visuelt ‘flot’ uden redigering. Jeg er ofte tilfreds med mig selv på billedet, men ikke altid tilfreds med farverne. Derfor redigerer jeg.

Heldigvis tyder det dog på, at den seneste tendens på Instagram er de ‘uredigerede’ billeder, hvor det ikke ligner, at billederne er så redigerede (ligesom no make-up make-up), og det er jeg ret meget fan af. Jeg er ikke selv så god til det endnu, men jeg er fan. Hvor meget redigerer I selv jeres billeder?

image

You may also like

24 kommentarer

Ditte 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig Frederikke. Og en anden – og vigtig – pointe er jo, at billedredigering altid har fandtes. Én ting er at have et godt æstetisk øje og tage nogle flotte billeder, men en anden del af arbejdet ligger jo netop i redigeringen så billedet fremstår så flot som muligt. Det er for mig en lige så stor del af det at tage billeder og gælder såvel modebranchen som eksempelvis presse- og naturfotografers arbejde.
Og derfor ser jeg absolut ingen snyd i det! Det har for mig altid været en naturlig del af at tage billedet. Og at det så bare er blevet nemmere med medier som Instagram er jo bare fedt, for så kan flere være med, selvom deres Photoshop skills måske ikke er på det højeste.

Svar
Claudia Liv 30. november -0001 - 0:00

Virkelig godt skrevet! Jeg er enig med dig 🙂

/Claudia
http://www.silverblonde.dk

Svar
Christina Nielsen 30. november -0001 - 0:00

Jeg er lidt af den samme holdning som dig, at man kan gøre hvad man vil med sin egen konto og billeder. Dog kan jeg ikke lade være med at rynke lidt på næsen, når man kan se der er ændret på kroppen (gjort den mindre/tyndere), det synes jeg personligt er underligt. Dog følger jeg stadig disse personer, så det provokere mig ikke nok til at lade være. Jeg benytter selv diverse filtre og skarphed for af gøre billederne pænere og det ser jeg ingen skam i. Det undre mig først når man går ind og direkte ændre på sig selv, for at fremstå som et perfekt menneske.

Iøvrigt super godt indlæg! 🙂

Svar
Nanna L 30. november -0001 - 0:00

Jeg er ikke uenig i dine betragtninger og bruger også selv filter på instagram, så farverne lige bliver dét lækrere og mættede.
Men alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke over, hvad der er den store forskel på at forstørre brysterne og at gøre sin hud brunere? Der er vel (mindst) lige så mange, der har komplekser over deres hudfarve, som der har det over deres bryststørrelse? I bund og grund redigerer man jo virkeligheden uanset, så hvorfor er det ene værre end det andet?

Svar
Simone M.H. 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig med dig! Synes dine billeder er lækre og tænkte faktisk på om du ikke ville lave et indlæg omhandlende, hvordan du redigerer dine billeder? Nok mest med henblik på telefonen og Apps og den slags. Dit feed på instagram er jo ret misundelsesværdigt 😉

Svar
Mille 30. november -0001 - 0:00

Jeg synes personligt at farveredigering giver så meget mere til billedet, hvorfor jeg her ikke ser nogen problematikker i dette.
Jeg oplever også, at visse billeder og kamera ikke fanger den ideelle farve som det øjet faktisk ser. Tag det eksempel, at azur blåt hav vand, ser azur blåt ud i vores øjne (som oftest), men dette er ikke altid kameratet kan fange det på samme måde, hvorfor jeg ikke ser et problem i at give billedet smule glød.
Jeg er som dig, enig i at det med at ændre på kropsformen for mig ikke er ideelt. For mig er dette at fordreje virkeligheden i en grænse af det unaturlige. Det er begrænset, hvor meget folk redigere i farver, således at det faktisk bliver unaturligt, for dette er tydeligt at se i farverne, hvor jeg derimod synes at du snildt kan gøre en person smallere og større hvor det kan se naturligt ud, på billedet, hvor det ikke er således i virkeligheden. Men folk om dette. Jeg har ikke lyst til at se på alt for unaturlige billeder, hvorfor jeg vælger at unfollow folk. Jeg har dog tilgengæld heller ikke behovet for at kommentere på det eller tagge veninder således at de skal kigge på det. For mig er det op til folk selv at redigere billederne og fremstå som de vil, jeg har ikke et behov for at fremhæve mig selv ved at tagge veninder og på den måde faktisk nedgøre personen bag billedet.
Så jeg tror faktisk at jeg er meget lig’ din holdning 🙂

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Det kommer der snarest et indlæg om 🙂

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Ja, filter er nok mere en selvfølge end noget andet – især på Instagram. Grunden til, at jeg netop lagde dette billede ud var fordi, at farveforskellen var størst, og jeg ikke prøver at skjule noget. Tværtimod. Billedet er taget en af de første dage, hvor jeg ikke var blevet betydeligt brun, og jeg har ikke skrevet noget om, hvor brun jeg var blevet på bloggen dér – eller til det pågældende billede – så jeg er da ked af, at du er blevet skuffet. Jeg kan så fortælle, at jeg smider den farveændring på stort set alle mine billeder, da min hudfarve overhovedet ikke kommer til sin ret på billeder, så jeg hjælper det lidt på vej 😉

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Tak for din kommentar! Altså jeg synes, at forskellen ligger i, om du kan genkende personen, når du ser vedkommende i virkeligheden, eller om vedkommende har redigeret sig selv så meget, at man bliver helt overrasket. Jeg kan sagtens genkende en person, hvis de er enten brunere eller blegere end deres Instagrambilleder, men det er måske lidt sværere, hvis de har trukket taljen ind, lavet store bryster eller længere ben, så de ser 20kg mindre ud på billeder end i virkeligheden. Dér er forskellen for mig i forhold til at redigere farve og kropsform. 🙂

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Tak for din kommentar. Jeg er helt enig i det med at ændre kropsformer, men jeg er glad for, at du ikke bliver påvirket eller lader sig genere. Det er jo op til folk selv, og alle redigerer i en eller anden forstand 🙂

Svar
Gry 30. november -0001 - 0:00

Hvordan gør du din kropsfarve brunere? 😛

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Det kommer der et indlæg om 😉

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig. Billeder fanger slet ikke virkeligheden som den rigtig er, og redigering kan nogengange hjælpe med faktisk at gøre billedet mere realistisk. Jeg elsker selv redigering og ville aldrig lægge et uredigeret billede ud af den simple årsag, at kameraets billederne ikke er gode uden lidt kontrast, skarphed og farvemætning, hvis du spørger mig.

Tak for din kommentar 🙂

Svar
Cecillie 30. november -0001 - 0:00

Det er nok de færreste billeder der ikke er redigeret. Og et filter på Instagram er for mig en selvfølge. Men jeg må indrømme at jeg faktisk blev lidt skuffet da jeg så dit bikini billede, fordi du netop havde skrevet så meget om, hvor brun du var blevet på din ferie. Og der netop er så stor forskel på de to billeder. Jeg fik lidt en øv-følelse, og at jeg samtidig var blevet narret. “Se hvor brun jeg er blevet!” Og så var det faktisk ikke rigtigt.. Jeg håber ikke du går ned på min kommentar, fordi jeg kan godt lide dig og din blog. Men lige den farve redigering, var over min grænse.

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Åh, du har så ret! Det har eksisteret lige så længe, som selve billedetagning har, og der kan ligge et fantastisk arbejde bag en flot redigering, som jeg er meget betaget af!

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Fedt!

Svar
Nathalie M 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig med dig! Jeg føler personligt ikke at billede er fuldendt før det er blevet redigeret, fordi når man f.eks. tager et billede med enten mobilen eller kameraet, så synes jeg altid, at jeg kan se et gråt slør henover billederne, og det vil jeg helst muligt gerne have væk. Synes ikke billederne lever op til deres fulde potientiale, hvis ikke det bliver fixet lidt. Men når jeg redigere er det kun lys, farvemætning, kontrast og skarphed, har aldrig redigeret et billede så meget at det dårligt kunne genkendes. Der er jo ikke et problem i at gøre det, de fleste putter alligevel et filter på billedet, nogle vil bare bruge lidt mere tid på at redigere det end andre.

Svar
Johanne 30. november -0001 - 0:00

Jeg er lige dumpet ind på din blog ad omveje, og vidste slet ikke at denne diskussion fandtes i blogland. Altså jo det med at folk gør sig selv tyndere men redigering?!? Jeg kan nogle gange blive irriteret på folk som ikke redigerer deres billeder. Både på insta og deres blog. Det er som om de ikke gør sig umage for at jeg får den bedst mulige oplevelse af at kigge på billedet. De nedgør jo nærmest det som er på billedet, for et kamera og især mobil kan aldrig fange virkeligheden….

Svar
Sara 30. november -0001 - 0:00

Hvilke apps bruger du til at redigere dine billeder?

Svar
Nanna L 30. november -0001 - 0:00

Jeg er ikke uenig i dine betragtninger og bruger også selv filter på instagram, så farverne lige bliver dét lækrere og mættede.
Men alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke over, hvad der er den store forskel på at forstørre brysterne og at gøre sin hud brunere? Der er vel (mindst) lige så mange, der har komplekser over deres hudfarve, som der har det over deres bryststørrelse? I bund og grund redigerer man jo virkeligheden uanset, så hvorfor er det ene værre end det andet?

Svar
Ditte 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig Frederikke. Og en anden – og vigtig – pointe er jo, at billedredigering altid har fandtes. Én ting er at have et godt æstetisk øje og tage nogle flotte billeder, men en anden del af arbejdet ligger jo netop i redigeringen så billedet fremstår så flot som muligt. Det er for mig en lige så stor del af det at tage billeder og gælder såvel modebranchen som eksempelvis presse- og naturfotografers arbejde.
Og derfor ser jeg absolut ingen snyd i det! Det har for mig altid været en naturlig del af at tage billedet. Og at det så bare er blevet nemmere med medier som Instagram er jo bare fedt, for så kan flere være med, selvom deres Photoshop skills måske ikke er på det højeste.

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig i, at farverne ikke altid kommer til sin ret på billeder, og så ser jeg gerne, at man går ind og hjælper det lidt på vej. Fedt at du bare lader folk og at vælge, hvordan de vil redigere. You go girl!

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Tak, hvor er du sød! Der er mange, der har spurgt efter det indlæg, så det skal nok komme! :*

Svar
Frederikke Egel 30. november -0001 - 0:00

Jeg er helt enig med det ‘grå slør’. Farver og udtryk er sjældent det samme på billeder som i virkeligheden, og det er rigtig ærgerligt. Tit kan et filter og redigering også gøre det endnu flottere, hvilket jeg synes er ok.

Svar

Skriv en kommentar