Hjem PERSONLIGT DET DER JORDEMODERBESØG …

DET DER JORDEMODERBESØG …

af Frederikke Egel

… var ikke helt som forventet… Så jeg undskylder på forhånd for det lidt sure/skuffede opstød fra en hormonbefængt stædigper, der egentlig slet ikke ved, hvad hun er sur/skuffet over… #preggolife

Læs også: Graviditetsdagbog uge 10: frygten for spontan abort

Efter jeg skrev indlægget om, hvad man egentlig skal til første jordemoderbesøg, fik jeg bekræftet de ting, jeg faktisk selv havde fundet frem til på nettet, hvilket var ret rart. I var søde til både at skrive på indlægget, på min Facebookside og på min Instagram, og det jeg kunne konkludere var, at konsultationen mere eller mindre er en uformel snak omkring det hele, så Mark og jeg kunne få en forståelse af den kommende proces, og så jordemoder kunne lære os bedre at kende som forældre. Jeg glædede mig faktisk til konsultationen og til at møde jordermoder, for selvom jeg ikke havde noget konkret at spørge om, eftersom alt går stille og roligt (og helt normalt) i min graviditet, så er det bare altid rart at mødes med professionelle, der lige kan sikre sig, at alt er vel, og informere en om vigtige og relevante ting. Især også for Mark, faren, som er lidt mere på sidelinjen, end mig, moren, der bærer rundt på vores barn.

Vi ankom 5 minutter før tid til klinikken ved siden af Hvidovre Hospital, hvor vi mødte et andet par og en dame, der skulle oversætte for et tredje par, men ingen andre mennesker. Ingen jordemødre. Ingen ansatte. Ingen sekretærer. Ingen. Vi var helt alene. Så vi fandt et nummer frem på nettet, som jeg ringede til, og de fortalte, at de individuelle konsultationer, grundet travlhed, var blevet aflyst og slået sammen til undervisning i auditoriet ovre på hospitalet. Noget vi gerne skulle have modtaget brev om i e-boks…. Det havde ingen af os dog. Vi skyndte os derfor over på hospitalet for at finde Auditorium 3 og 4, som lå i den heeeeelt anden ende af parkeringspladserne, og da jeg åbnede døren, var det lige før, jeg havde sagt “undskyld, vi kommer for sent“, eftersom alles øjne, inklusiv underviseren/jordemoderen, vendte sig bebrejdende mod os, de uansvarlige forældre, der ikke kan komme til tiden, som når man kom for sent til undervisning i skolen, selvom det jo slet ikke var vores skyld, at vi kom for sent… Ej, det var altså en træls følelse at sætte sig ned på (skole)bænken med. Vi var jo kørt hjemmefra med en helt anden forestilling omkring det her møde.

Læs også: Dreng eller pige? Her er kønnet på vores baby

Nå, men sådan var det jo. Så vi satte os til at lytte og læse med på Powerpointshowet, som havde været i gang i 10-15 minutter. På slidet stod der “Uge 40+” og så en masse informationer omkring selve fødslen … Uge 40+? Hallå, jeg er i uge 17.. Det tror jeg faktisk, at vi alle er. Alle 40 par (jeg talte dem), der lige nu sidder i ét stort rum og får fællesundervisning. Kan vi lige skrue lidt tilbage og snakke om dét i stedet for? Altså hér hvor vi er nu?! Nej. Den næste 1,5 time gik med ren generel information omkring alle uger i graviditeten, alkohol, stoffer, flergangsforældre der både skulle tage hensyn til deres ældre børn og den nyfødte, hvor mange kilo man må bære som gravid, gode vitaminer, hjemmefødsler, bækkenbundsøvelser osv. Halvdelen var irrelevant info, i hvert fald for Mark og jeg, og den anden halvdel havde jeg læst op på dén dag, jeg fandt ud af, at jeg var gravid. De ting, der ikke var relevante for os, har helt sikkert været relevant for andre, men det er jo netop derfor, man yder individuelle samtaler, så min jordemoder ikke behøver bruge tid på at fortælle om, hvordan jeg tager mig af mit andet (ikke eksisterende) barn, om hjemmefødsler, som vi i første omgang har fravalgt, eller om stoffer, som jeg aldrig i mit liv har rørt, men så hun i stedet kan koncentrere sig om de relevante ting, som vi ved netop disse samtaler finder frem til, at vi skal høre mere om…

I pausen kom jordemoderen/underviseren til at sige, at man var velkommen til at komme ned til hende, hvis man havde nogen spørgsmål. Det skulle hun ikke have gjort, for vi stillede os allesammen i kø med forskellige spørgsmål.. Der var jo ingen af os, der havde fået en konsultation, der var målrettet os, vores behov, vores proces eller vores graviditet, så der var ikke ret mange af os, der gik derfra med mere viden, end før vi kom. Det hele var så overordnet og gjaldt de færreste af os. Groft sagt, så var det eneste, jeg fik ud af den 1,5 time, telefonnummeret på fødeafdelingen, som jeg skal ringe til, når jeg går i fødsel. Om 22 uger….

Læs også: Sådan fortalte vi vores forældre om graviditeten

Min næste tid med jordemoder er i uge 28, hvilket er om 10 uger fra denne uge, så lige nu priser jeg mig lykkelig for, at alt går vel i min graviditet, at vi har en scanning i uge 20, og at jeg har en masse fornuftige mennesker omkring mig, som jeg kan snakke med de forskellige ting om. Eller slå op på Google. Bevares, jeg forstår udemærket, at det er vigtigere, at jordemødrene er til stede til selve fødslerne end til samtalerne med os, og når der er 10% mere travlt denne sommer, end der var sidst sommer, så er det heller ikke nemt for hospitalerne at kalkulere personale og arbejdstider, men jeg kan alligevel ikke lade være med at føle mig lidt overset som førstegangsgravid, når man står totalt uvidende og ikke aner andet end det, man kan Google sig til. Jeg tænker også bare, at der måske er nogen, der har en sværere graviditet både fysisk og psykisk, som godt kunne mangle en snak med en jordemoder om det hele. Det er heldigvis ikke er tilfældet for mig, men alligevel føler jeg lidt, at jeg mangler den der samtale. Som for nogen måske var overflødig, men alligevel.. Måske er det bare mig, der prøver at finde noget negativt, fordi alt andet er en drøm lige nu. Ellers er det mine hormoner der taler. Nu kom det i hvert fald ud.


Husk at følge med på min Facebookside
og Instagram, hvor jeg hver dag opdaterer både med blogindlæg og hverdagsting, Facebook: Frederikke Egel Blog. Instagram: @frederikkeegel

You may also like

Skriv en kommentar