Hjem PERSONLIGT OM SØVN OG (MANGLENDE) RUTINER I ØJEBLIKKET

OM SØVN OG (MANGLENDE) RUTINER I ØJEBLIKKET

af Frederikke Egel

Elvira, 8 måneder og 4 dage <3 

“Sørg for at få nogle gode rutiner”, “rutiner er altafgørende”, “rutiner er vejen til god søvn” osv. osv. osv. Hænder op hvis I har hørt lignende sætninger. 😉 Jeg tror, at alle vi mødre (og fædre) er blevet belært med, hvor vigtige rutiner er – og jeg er sådan set enig. Rutiner er det bedste. Når de funker! Og når de ér rutiner og ikke bare slatne forsøg på at lure sin babys behov. Lige i øjeblikket er alle vores rutiner dog røget totalt i vasken, og jeg render rundt som en hovedløs kylling med Elvira på armen dagen lang. Jeg kan slet ikke ramme rigtigt på hendes lure. Og jeg ved endda slet ikke, om hun kan eller vil sove lur. Selvom hun er træt. For hun giver ikke op, når jeg prøver. Det er den rene gætteleg i øjeblikket. Og jeg gætter konstant forkert. For hælle’ altså! Haha.

Vi har aldrig haft ‘problemer’ med Elviras søvn hverken om dagen eller om natten. Der har selvfølgelig været perioder, hvor hun har sovet længere og bedre end andre gange, og hun er ikke altid så glad for at sove lure, når der er gæster eller sker spændende ting omkring hende, men selvom hun aldrig har været dén baby, der sov mest eller havde de længste lure, så har vi altid kunne få hende til at tage en pause og få hvilet sig et par gange i løbet af dagen. Og natteputning og ditto søvn har aldrig været et problem. Vi har puttet hende imellem os, og så har jeg ammet et par gange på de 10-12 timer hun har sovet, og så har alt været fint hele natten.

Læs også: Det der med babyer og produkter

Men lige i øjeblikket driller lurene og putningen. Uanset om det er i klapvognen, sengen, slyngvuggen, mine arme eller andre steder. Intet virker. Nattesøvnen er stadig fin. Når hun altså endelig giver sig hen til den. I går brugte vi 1,5 time på at få hende til at sove til natten, og jeg har i skrivende stund brugt lidt over en time på at få hende til at sove formiddagslur (i slyngevuggen for første gang i lang tid). Begge gange når hun dog at blive ked af det og vil op. 🙁 Både i går og i dag lykkedes det kun at få hende til at falde til ro ved at sidde i gyngestolen foran fjernsynet. Som vi gjorde, da hun var helt lille. Så det er ‘rutinen’ lige nu. Haha. For blot et par uger siden spillede det hele og rutinerne sad lige i skabet. Der tog vi fast formiddagslur inde i vores seng sammen, hvor hun som oftest sov 1,5-2 timer. Så vidste jeg, at hun havde fået en god lur for dagen, hvis eftermiddagsluren blev kort. Hvilket den som regel gjorde, når vi var ude. Hvis vi var hjemme, kunne den godt snige sig om på 1,5 time også. Men nu ender hun med at blive ked af det og frustreret, når jeg prøver at putte hende – fordi hun jo ér træt, men simpelthen ikke vil give op… Uanset tid og sted.

Så jeg er lidt i vildrede lige nu. Jeg synes ikke, at det er sjovt for hverken hende eller jeg, at hun ender med at blive ked af det, når jeg putter hende. Er det bare en fase, så jeg bare lige skal acceptere, at hun ikke gider/behøver så meget søvn i øjeblikket? Selvom hun viser træthedstegn, vil op til mig og putte og plejede at sove 2 lure om dagen? Hvad har I gjort/gør I, hvis I kender til situationen? Lader I være med at putte, til de nærmest falder i søvn i jeres arme? Holder de sig vågne? Er det bare lige nu i forbindelse med seperationsfasen, som hun er i nu, hvor hun er 8 måneder? I må meget gerne give råd og skrive jeres erfaringer, hvis I har lyst. Eller blot fortælle mig, at det er en fase, og at det går over lige om lidt, så jeg ikke skal slå mig selv oveni hovedet over ikke at ramme plet hver gang 😉

You may also like

17 kommentarer

Sofie 4. september 2018 - 12:44

Vores søn har været svær at putte siden han var 2 uger gammel, nu er han 14 måneder og stadig svær at putte. For os er det eneste der virker at vente til han er træt nok, så er putningen nem. Hun er nok i en overgangsfase lige nu hvor hun skal fra tre lure til to, det er nogle træls faser. Men lad hende være vågen i 3 timer før du prøver at putte og brug tiden på at få brændt noget krudt af, så burde hun være klar til at sove! Det værste er konstant at prøve at putte. Vi har bare accepteret at vores dreng skal være meget udkørt før han kan sove og det er rart ikke at fokusere så meget på putning. Og så er rutiner virkelig svaret hehe.

Svar
Frederikke Egel 4. september 2018 - 14:02

Hun har faktisk længe kun været på 2 lure og ikke på 3 (medmindre de 2 andre lure har ligget tidligt eller begge være ret korte), men du har nok ret i, at der skal gå længere imellem lurene. Normalt plejer hun at sove hver 2. time, så det kan godt være, jeg skal prøve at indregne 3 timer i stedet for! Tak for tip og hvor er det godt, at I har fundet ud af, hvad der virker for jer! Det gør det så meget nemmere!

Svar
Sofie 4. september 2018 - 15:09

For mig selv og de fleste jeg kender har disse sovetider fungeret virkelig godt i 8 mdr. Alderen:
Nat 19-06
Formiddag 9-10.30/11
Eftermiddag 14-15.30/16
Det er meget konkret, men prøv det 🙂

Svar
Frederikke Egel 4. september 2018 - 20:30

Hej Sofie,
Det er faktisk præcis de tidspunkter, der har fungeret indtil nu. Lidt tidligere eftermiddagslur (omkring kl. 13 i stedet for 14), men jeg tror, at hun kan være vågen i længere tid nu, end hun plejer, så det hele er nok blevet skubbet lidt. Det virker i hvert fald sådan. Vi prøver os frem. Hihi. Tak for din kommentar!!

Svar
Jessie 4. september 2018 - 14:15

Jeg har lillesøster på 9 mdr, og i øjeblikket vil hun ikke som hun plejer. Jeg plejer at amme hende i søvn om aften, men selvom hun er lige ved at overgive sig, vågner hun lige pludselig op og jeg ender med at prøve igen lidt senere hvor jeg så må vugge hende i søvn. Det der virker de fleste gange er en tur i klapvognen(hvor hun vender den anden vej) og hendes sut(hun er ikke altid glad for den). Du må prøve dig frem, husk at alt er en fase:) jeg tror dog at man skal huske at hun nu er så stor at hun har en holdning til tingene og en holdning til ikke at ville sove hendes rutiner er faste indtil der kommer nogle nye, bare vi vidste hvornår

Svar
Frederikke Egel 4. september 2018 - 14:19

Haha, det lyder også som Elvira det med at være lige ved at falde hen efter amning og så vågne igen – fuld af energi. Forfra! Haha. Ja, der er ikke andet for end at prøve sig frem og give det noget tid. Du har nok ret i, at hun også bliver mere og mere bevidst, og at det ikke er lige så let at få dem til at gøre, som man plejer længere. De bliver sgu så store, altså!!

Svar
Mette 4. september 2018 - 19:27

Hej

Jeg har en søn der er et par dage ældre end din søde fine datter. Han har også altid sovet godt om natten og har i de sidste 3 måneder eller mere ikke fået mad om natten. Sådan er det stadig. Dog har han også sovet rigtig rodet om dagen, i en periode var det knap 1,5 time to gange om dagen, hvornår var ikke helt fast
Men så for et par uger siden begyndte det at blive alt alt for svært at putte ham om dagen, han græd og ville op og var som du beskiver E. Det var ikke til at bære for hverken ham eller jeg.
Så for en lille uges tid siden begyndte jeg at gå en kort tur med ham i klapvognen så han lige sov 10-20 minutter mellem kl. 10-11. Og så vækkede jeg ham. (Og ja har hørt alt det med at man skal lade børn sove osv. Men det fungerede ikke for ham at sove så lang tid om formiddagen, for han kunne slet ikke hænge sammen sidst på dagen og kunne ikke finde ro til at sove). Så omkring kl. 12:30-13, så er han godt træt og får mælk og sover uden problemer. Nu sover han nemt to timer i træk uden han vågner. Normalt har han sovet i barnevognen, men nu putter jeg ham i hans seng, så han kan vende og dreje sig som han vil. De første dage, gav han sig efter omkring 1 time. Så var jeg bare hurtig inde ved ham og tage ham op og gå med ham så han faldt til ro igen og så sov han videre.
Ved ikke om du kan bruge det til noget, men det virker her. Beklager den lange kommentar, men jeg læser tit din blog uden at kommentere. Hehe.

Tak for gode indlæg.

Held og lykke med søvnen. Det gør så ondt i moderhjertet og er så frustrende når det ikke lykkedes på en god og rolig måde med den søvn.

Kh Mette

Svar
Frederikke Egel 4. september 2018 - 20:32

Årh, sikke nogle fantastiske rutiner! Her har det lykkes at få hende til at sove videre, når jeg har ligget ved siden af. Indtil for et par uger siden. Nu er hun vågen på sekundet, hun rører på sig eller slår øjnene op. Haha. Vi giver hende tid og plads til at finde sin ro og dropper de gamle faste rutiner. Så må vi se, om vi kan vende tilbage til dem. Vi satser 😀

Svar
Rikke 4. september 2018 - 19:44

Jeg har en dreng der er 3 dage ældre end Elvira. Han bliver puttet til lur omkring kl 9.30-10, alt efter hvornår han er vågnet om morgenen. Så sover han alt i mellem 45-2 timer også tilpasser jeg næste lur efter hvornår han er vågnet. Men det ligger omkring kl 14-14.30. Aldrig senere end kl 15, så er han umulig at putte om aftenen.
Han kommer i seng kl 19-19.30 og sover med nogle opvågninger hvor han får mad til kl 6-7 næste morgen 🙂 Jeg har fået af vide at man skal regne med omkring 12-16 timer i døgnet inkl lure skal de sove i den alder og det passer fint her 🙂 Nogle dage fucker det selvfølgelig helt op og hvis vi er ude, gider han heller ikke rigtig sove, det sker der alt for meget spændende til

Svar
Emilie Sevel 4. september 2018 - 19:47

Har hørt at femmeemilie (emiliemelgaardjacobsen)på Instagram har nogle gode søvn meditation
PS elsker din Instagram,youtube og blog

Svar
Frederikke Egel 4. september 2018 - 20:34

Jeg har købt den ene. Den virker desværre ikke her, selvom den er sød og hyggelig. Måske på en senere tidspunkt, når hun forstår lidt mere. Men tak!

Svar
Julie 4. september 2018 - 20:54

Hej Frederikke!

Hvilken en af meditationerne har i købt? Her lytter vi til babymeditationen hver aften, og vi elsker den! Har Augusta fra Februar’18.

Svar
Frederikke Egel 5. september 2018 - 6:54

Den med efterårsbladene. Jeg synes, de er så hyggelige, men lige nu tror jeg mere det handler om, at hun skal blive godt træt og selv ville i seng, end det handler om tricks til at få hende til at sove. Haha. Det er i hvert fald det, jeg konstatere efter de mange forskellige beskeder. Og at det bare er en fase. Hihi

Svar
Anne 4. september 2018 - 20:07

Helen (netsundhedspl.) har beskrevet det ret godt i et brev. Hun skriver at man skal forestille sig at barnet skal med på et søvntog når de skal puttes. Kommer man for tidligt til toget bliver barnet frustreret og ked af det og det samme hvis man kommer for sent til toget. Hvis man når toget til tiden bør putning tage maks 15 min. Hvis det overstiger 15 min skal man “opgive” og tage barnet med ind i stuen og fx sidde stille og kigge i bog. Man kan på den måde forhåbentlig undgå at de bliver kede af det og så skal man vente på næste tog der ofte kommer efter 20-40 min. Hun er altså ikke fan af at man bare prøver og prøver og i den alder er de ikke udspekuleret og vil gøre det til en vane at afbryde putningen. Jeg ved det lyder fjollet men det har hjulpet herhjemme hvis vores dreng også pludselig er blevet svær at putte god vind med at nå søvntoget til tiden

Svar
Frederikke Egel 5. september 2018 - 6:57

Jaaa, det er den også søde metode, vi bruger. Lige nu er det bare som om, at toget holder på perronen, men glemmer at åbne dørene. 😉 Tossede tog altså! Forhåbentligt åbner det dørene i nogle rutiner indenfor den nærmeste fremtid. Haha

Svar
AJ 4. september 2018 - 22:09

Hej Frederikke,
Nu er jeg ikke selv mor, men har været barnepige 8-16 hver dag i en lang periode, for en pige som mu er 13 måneder.
Hun havde ikke været god til at sove de første måneder af livet (hverken nat eller dag) og det var faktisk så hårdt for forældre at de gik til barn-skal-sove specialist. Og det hjalp!!
Det var en meget hård process i starten, men tilgengæld var den så effektiv at den virkede allerede efter halvanden dag. Jeg skal jo ikke sidde her og lege ekspert men metoden var således: Man tager barnet på armen, siger godnat til lejetøj/tøjdyr (rigtig godt hvis de er i en kasse så barnet kan se at de forsvinder), man ruller derefter gardiner ned og bliver ved med at sige “godnat/nu skal du sove/sovetid”, giver vand/mælk samtidig med ar man tager barnet ind i soveværelset (der skal være mørkt inden processen starter, så de får følelsen af at det er nat). Herefter kan man stå med barnet lidt i mørket og så ellers putte det i sengen. Her vil barnet typisk græde og man skal derfor fortsætte helt uden at blive påvirket. Sig “shhhh” og “godnat” og så er der no mercy derfra af. De havde barnet sovende i barnets eget seng og på eget værelse. Derfor skulle de herfra sige godnat – Gå ud derfra og lukke døren. Barnet græd og de måtte ikke gå ind medmindre barnet græd uafbrudt i mere end 1 minut. Herefter måtte de gå ind og lægge armen på barnet og sige “shhhhh og godnat” og gå ud igen. IKKE løfte barnet eller tage det op. Og så fortsatte metoden sådan indtil at barnet faktisk blev stille af sig selv indenfor det 1 minut. Første gang barnet selv holder op med at græde inden for 1 minut må man ikke gå ind i rummet igen – ligemeget hvad.
Anyway lidt lang fortælling… Det virkede og efter at have gjort det 1 gang og en smule dagen efter har hun sovet 1,5-2 timers lur og så to gange om dagen. Nu siger man bare godnat til legetøj, ruller gardiner for, giver vand og putter hende ind i hendes seng. Nogle dage falder hun let i søvn i løbet af 10-30 min andre dage tager det lidt længere tid og hun klynker lidt men ingen gråd og altid en god lang uforstyrret lur. Det var SINDSSYGT hårdt for forældrene (og mig i perioder), men de vidste at det var det bedste for hendes skyld fordi babyer altså har rigtig meget brug for søvn for at udvikles.
Nu ved jeg absolut ingenting om jeres situation, MEN en god ting er at gøre det visuelt synligt at hun skal i seng. Altså at lægge alt legetøj ned i en kasse og rulle gardiner for der hvor man er, så der bliver sådan lidt mørk hyggestemning og blive ude i det lokale og så give vand eller mad inden sovning og langsomt bevæge sig i mod soveværelset og sengen. Og så ellers lægge hende ned og ikke give efter! Det er virkelig det hårdeste fordi det skærer i hjertet når den lille græder, men det er rigtig vigtigt for dem at man sætter en grænse og ikke falder i. Og så selvfølgelig huske at de ikke er maskiner der virker på et bestemt tidspunkt. Det er forskudt og nogle gange (ligemeget hvad) vil putningen tage 50 minutter i stedet for 5.

Svar
Frederikke Egel 5. september 2018 - 6:56

Hej AJ. Tak for din kommentar og for at tage dig tid til at skrive den! Jeg har læst om den metode før, men den ønsker vi ikke at bruge. Jeg bryder mig ikke om at efterlade hende alene og ked af det. Desuden sover hun inde i vores seng, så hvis vi efterlader hende alene, når hun er vågen, så kravler hun ud over kanten. Haha. Men det er en god idé med bamser i kassen og sige godnat til dem som en del af ritualet. Det vil jeg prøve! :* tak igen!

Svar

Skriv en kommentar